Koninklijke Ruig


1886 start veebedrijf
Midden in het oer-Hollandse Oostzaan legt koster Pieter Ruig in 1886 het fundament voor het huidige M. Ruig en Zonen B.V.. Als bijverdienste verkoopt hij o.a. boter, eieren en gevogelte aan de Amsterdamse horeca. Hij heeft koopmansbloed, want zijn eieren vent hij tot aan de deuren van het Amstelhotel in Amsterdam.

1891 Inschrijving Pieter Ruig als Koopman
In mei 1891 registreert Pieter Ruig zich als koopman en verhuist hij naar het Zuideinde. Daar neemt hij een boerderij over die schuin tegenover de huidige hoofdvestiging ligt. Op deze locatie breidt hij zijn activiteiten uit met de handel in kippen. In mei 1892 neemt hij zijn eerste boerenknecht in dienst.

1935 Winkel Binnen Bantammerstraat1 Winkel Jordaan
De zoon van Pieter, Maarten, naamgever van het huidige bedrijf zet de expansie voort.  Mede door productvernieuwing, het voortdurend aanpassen van productiewijze aan de sterk veranderde maatschappij en de toenemende welvaart door de jaren heen groeit het bedrijf flink. De eerste winkel wordt geopend in Amsterdam op de Binnen Bantammerstraat.

1938 Introductie gestyleerde logo met hert
Met de zonen van Maarten, Jakob en Pieter,  die in 1938 het bedrijf betreden, nemen de zaken na de Tweede Wereldoorlog een grote vlucht. In de snel veranderende maatschappij groeit Ruig mee door haar producten en productwijzen voortdurend aan te passen en het bedrijfspand herhaaldelijk uit te breiden. Vernieuwing blijkt nu ook al de beste garantie voor succes.

1959 Winkel op de Singel
2 Winkel Singel hoek jpegMet de toename van de welvaart in de tweede helft van de jaren vijftig neemt de potentiële markt voor gevogelte enorm toe. Ruig speelt in op de ontwikkelingen. De firma vestigt een winkel op de Singel in Amsterdam die rechtstreeks aan de Amsterdamse particulieren én horeca verkocht. Er wordt in hele kippen gehandeld, maar als nieuwigheid verkoopt Ruig ze ook opgedeeld in kleine stukken. Nieuwe bereidings- en verpakkingswijzen doen hun intrede, zoals grilleren en niet te vergeten diepvriezen. Om zich zo goed mogelijk te kunnen toeleggen op de sterke punten, stoot Ruig een aantal activiteiten af en specialiseerde het bedrijf zich in wild en gevogelte.

1961 Productie wordt verplaatst naar Oostzaan (tot op de dag vandaag)
In de stad is onvoldoende ruimte voor uitbreiding. Om de volgende stap te zetten wordt de productie naar Oostzaan verhuisd. Hierdoor kan beter voorzien worden in de groeiende vraag naar gevogelte en wild in delen.

wagen1968 Transport vanuit Oostzaan
Er is een nauwe en persoonlijke samenwerking met onder andere de Mercedes-dealer die de wagens levert. Ook hier geldt dat Ruig streeft naar een persoonlijke band, zowel met de klant als met de leverancier. Het gevolg van de nauwe samenwerking is dat er voldaan kan worden aan de specifieke wensen van Ruig. En … Mercedes staat voor degelijkheid en betrouwbaarheid, evenals Ruig.

1975 Opstart productiekeuken
Vanuit de markt ontstaat de vraag naar bereide producten. Denk hierbij aan producten als gebraden halve kip en kipstukjes in kerrie -of satésaus.

1975 De winkel verhuist van de Singel naar OostzaanWinkel Ruig
In 1975 opent Ruig een winkel op het Zuideinde. De traditie van de winkel op de Singel in Amsterdam wordt voortgezet in Oostzaan, in het huidige bedrijfspand. Hier komen dorpelingen en inwoners van de regio hun inkopen doen. In de winkel wordt het brede assortiment van Ruig verkocht en aangevuld met andere lekkernijen.

1975 Ruig begint met de rechtstreekse inkoop van wild uit Oostenrijk
Dit prachtige vers wild uit de Alpen is de perfecte aanvulling op het Nederlandse jachtwild.

modern logo 19851979 Aanpassing logo naar een moderne uitstraling

1982 Opening vestiging in Bijenkorf Rotterdam300 winkel Bijenkorf C
De eerste kennismaking met het shop-in-shop principe. De Bijenkorf kiest voor een poelier met een breed en specialistisch wild en gevogelte assortiment, die het onderscheid gaat maken. Na een aantal jaar werd de samenwerking beëindigd.

1985 Ruig begint met import van Frans gevogelte
Ruig start met een assortiment gevogelte van het Franse boerenland. Verse producten als parelhoenders, kwartels, tamme eenden worden twee keer per week rechtstreeks vanaf de bron naar Oostzaan getransporteerd.

1987 Van modern logo terug naar het oude en vertrouwde hertcropped-ruig-2x2.jpg

braadlijn1987 Start braadlijn voor gegaarde producten
Onder Jan en Maarten Ruig zet de groei van het bedrijf door. Zij zien tijdig het belang in van een aparte afdeling voor het bereiden van kant-en-klare producten. Deze keuken is in de loop der tijd een steeds belangrijker onderdeel van het bedrijf gaan vormen.

1991 Ruig bestaat 100 jaar!
Een hoogtepunt voor Ruig: het 100-jarig jubileum. Reden tot groot feest!

1994 Winnaars ondernemersprijs340 Ondernemersprijs
Een kroon op het werk. In 1994 ontvangen Jan en Maarten Ruig van de Kamer van Koophandel en Fabrieken voor de Zaanstreek de Zaanse ondernemersprijs. Een blijk van waardering en bewondering voor de werkwijze van een oer solide Zaans bedrijf. Het leveren van constante kwaliteit, de grote aandacht die wordt besteed aan hygiëne en het inspelen op wensen van de klanten waren enkele in het oog springende argumenten.

1994 Eerste vestiging Rotterdam Zuid binnen de Sligrorotterdam zuid
In 1994 start Ruig zijn eerste zelfbedieningswinkel in Sligro Rotterdam-Zuid. Daarvoor had Ruig al een eigen winkel in de Rotterdamse vestiging van de Bijenkorf. Inmiddels is Ruig te vinden in 37 Sligro-vestigingen van het type 3 en 4. De start van een mooie en langdurige samenwerking!

1997 Overname Loustainovername loustain
Voor Loustain als klein bedrijf, wordt het steeds moeilijker om zich in de sterk veranderde markt te handhaven. Rekening houdend met de ondernemingsdoelstelling van Loustain, continuïteit, is het noodzakelijk op zoek te gaan naar een partner. Na gesprekken met Ruig wordt besloten tot een overname van Loustain door Ruig. Voor Ruig een toevoeging die perfect aansluit op het assortiment en de klantenkring door het specialistische karakter. In januari 1998 verhuist Loustain van Amsterdam naar het pand in Oostzaan.

2005 Overname poeliersafdelingen VEN en deelneming Sligro
Alle poeliersafdelingen in de VEN-vestigingen worden door Ruig overgenomen. Dit is bovendien het moment dat het aantal vestigingen en Foodservice leveringen in combinatie met Sligro flink toeneemt. De samenwerking tussen Ruig en Sligro wordt geformaliseerd door de minderheidsdeelneming van Sligro in het bedrijf Ruig.

2007 Ondernemingsverkiezing van Noord Holland regio Zaanstreek
Ruigt wint de ondernemingsprijs van de Zaanstreek. Wederom een mooie erkenning voor het bedrijf en de medewerkers. De prijs wordt uitgereikt vanuit de provincie door Jaap Bond.

2010 Overname poeliersactiviteiten Stalknecht
Door de overname van de poeliersactiviteiten van Sligro krijgt de bezorging richting Foodservice een extra impuls. In dit jaar introduceert Ruig ook het assortiment specifiek gericht op de zorginstellingen, Ruig’s Ambacht in de Zorg.

2013 Michaël Ruig treedt toe tot de directie
Als commercieel directeur treedt Michaël Ruig toe tot de directie, naast de algemeen en financieel directeur. Dit driemanschap aangevuld met het Management Team bouwt aan verdere groei en organisatie van Ruig.

2014 Vermelding Ruig in Elsevier editie oudste bedrijven

2014 Opstart eerste 3.0 vestiging in Sligro Maastrichtfoto (2)
De winkel, die een oppervlakte heeft van 14.000 vierkante meter biedt een totaalbeleving in food.  De winkel in Maastricht is de eerste vestiging van een nieuwe generatie Sligro-winkels, intern ook wel Sligro 3.0 genoemd. Het nieuwe winkelconcept is het voorbeeld voor de doorontwikkelingen van andere Sligro-vestigingen in Nederland.

2016 Ruig bestaat 125 jaar
Het jaar waarin Ruig 125 jaar bestaat, is ook het jaar dat algemeen directeur Jan Ruig maar liefst 50 jaar in dienst is. Jan besluit om in 2017 het stokje aan Michaël Ruig over te dragen en terug te treden als algemeen directeur.

2017 Jan Ruig treedt een stapje terug, Michaël neemt algemene taken over

2017 Ruig ontvangt Predicaat KoninklijkIMG_7211
Op vrijdag 12 mei om 11.00 uur ontvangt Ruig het predicaat Koninklijk uit handen van de heer J. Remkes Commissaris van de Koning van Noord Holland.