Historie

Ontstaan

Midden in het oer-Hollandse Oostzaan legde koster Pieter Ruig in 1886 het fundament voor het huidige M. Ruig en Zn BV. Als bijverdienste verkocht hij o.a. boter, eieren en gevogelte aan de Amsterdamse horeca. Door het grote succes registreerde hij zich in 1891 als koopman en verhuisde hij naar het Zuideinde. Waar hij een boerderij kon overnemen die schuin tegenover de huidige hoofdvestiging lag. Alweer een jaar later en wel op 10 mei nam hij zijn eerste boerenknecht in dienst. Zoon Maarten, naamgever van het huidige bedrijf, zette de expansie voort.

De zoon van Pieter, Maarten, naamgever van het huidige bedrijf zette de expansie voort.  Mede door productvernieuwing, het voortdurend aanpassen van productiewijze aan de sterk veranderde maatschappij en de toenemende welvaart door de jaren heen groeide het bedrijf flink. De eerste winkel werd in 1935 geopend in Amsterdam op de Binnen Bantammerstraat.
Na WO II namen de zaken grote vlucht onder Jacob en Pieter, zonen van Maarten. Mede door productvernieuwing, het voortdurend aanpassen van productiewijze aan de sterk veranderde maatschappij en de toenemende welvaart in de jaren ’50 groeide het bedrijf flink. De tweede winkel werd geopend in Amsterdam op de Singel. Tevens introduceerde Ruig het opdelen van kip en in een later stadium nieuwe bereidings- en verpakkings-technieken. In de jaren ’50 en ’60 kwamen Maarten en Jan in de zaak.

Na het doorlopen van alle vakgebieden heeft Maarten zich gespecialiseerd in productie en inkoop en Jan heeft de commerciële werkzaamheden op zich genomen. In 1975 traden zij toe tot de directie en zetten het bedrijf voort met voortdurende ontwikkeling, waaronder de start van een eigen productiekeuken.

Vandaag de dag
Inmiddels heeft Michaël, zoon van Jan de dagelijkse leiding. Jan heeft een stapje terug getreden.  Wouter, zoon van Maarten is ook werkzaam bij het bedrijf in respectievelijk logistieke functie.

Kortom, Ruig is van familiebedrijf op het gebied van gevogelte uitgegroeid tot een leverancier van een specialistisch én ambachtelijk assortiment met een zeer hoog kwaliteitsniveau. En dit mede middels de sterk ontwikkelde kennis door de jarenlange ervaring.

230128_163980470331428_3296051_n

Assortiment
De afgelopen jaren is het assortiment sterk gewijzigd. Naast uitbreiding van het assortiment rauwe producten heeft ook het assortiment gegaarde producten een sterke groei doorgemaakt. Productontwikkeling en de eigen moderne productiekeuken zijn hier deels verantwoordelijk voor. Tijdens het wildseizoen kopen we het Hollands jachtwild rechtstreeks in bij de jagers. De selectie hiervan door onze eigen inkoopafdeling staat garant voor een uitstekende kwaliteit. Daarnaast wordt het assortiment aangevuld door eigen import van vers grof wild uit Oostenrijk.