Beer can Chicken

Concepten, Recepten

Een op de barbecue geroosterde hele kip. Een sappig, super mals gerecht waarbij een gemarineerde hele kip wordt geroosterd op een blik bier in een gesloten barbecue.

Serveer Azië op de borden van je gasten! Bij Ruig zijn we verzot op Aziatisch. Bereid de beer can chicken eens op Aziatische wijze met smaakmakers als teriyaki, gember en citroengras. Wij hebben een toegankelijk recept voor je!

Bereidingswijze

Bereiding van een hele kip op de barbecue is niet lastig. Wel is het aan te raden om een kernthermometer in de buurt te houden. Dan garandeer je de optimale cuisson.

Verwarm de barbecue voor en plaats er een hitteschild in, zodat je indirect kunt roosteren. Breng de temperatuur naar 150-180. Kruid de kip aan de binnenkant stevig met versgemalen peper en zout. Rub de buitenkant met de bbq-rub. Open het blikje bier en zet dit op een lage, vuurvaste schaal. Schuif vervolgens de kip over het blikje bier heen en zorg dat deze goed stevig staat. Plaats op het barbecuerooster en steek een kernthermometer in het dikke gedeelte van de dij. Stel in op 82. Laat de kip rustig roosteren tot de kerntemperatuur is bereikt. Maak ondertussen de marinade. Snijd hiervoor de gember, het citroengras, de munt en de rode peper zeer fijn en meng met de teriyaki, de barbecuesaus en het sesamzaad. Smeer vanaf het moment dat de kerntemperatuur 65 bedraagt elke 5-10 minuten de kip volledig in met de marinade. Neem de kip van de barbecue als de juiste kerntemperatuur is bereikt en smeer een laatste keer in. Haal ten slotte de beer can chicken van het blikje bier, snijd aan tafel en serveer uit.
Welk bier je ook kiest, het zal zeker smaken in combinatie met kip!

Tip 1: Gebruik voor dit gerecht een bierblikhouder, kiprooster of een chicken sitter. Zo kan je op een eenvoudige manier een complete maaltijd bereiden.

Tip 2: Let tijdens de bereiding op dat je de chicken sitter niet te hoog in de barbecue plaatst. De warmte bovenin is altijd hoger, waardoor je vaak ziet dat de bovenzijde van de kip verbrandt.

Tip 3: Wil je liever een krokant korstje? Laat dan de laatste keer insmeren achterwege.

Tip 4: Heb je iets meer tijd? Laat de rub dan 30 minuten intrekken voor optimale smaak.

Ingrediënten 

  • bijvoorbeeld 1 hele kip (poulet noir)
  • 1 el bbq-rub cheeky chicken
  • 1 blikje Sierra nevada pale ale bier
  • versgemalen peper
  • zout

Voor de marinade:

  • 4 el teriyakisaus
  • 2 el barbecuesaus
  • 1 cm verse gember
  • 1 stengel citroengras
  • 2 takjes verse munt
  • ½ rode peper
  • 2 tl geroosterd sesamzaad

Werken bij Ruig

Op zoek naar een leuke baan bij een stabiel familiebedrijf met enorme historie? Dan zit je bij Ruig goed!

Je vindt al onze vacatures op onze speciale vacaturewebsite Werken bij Ruig. Als je reageert op een vacature hoor je binnen twee weken van ons. We kijken uit naar je bericht!