BlogsWild & Gevogelte

Foie fin: het duurzame alternatief voor foie gras

Interesse in Foie Fin? Bekijk dan ook dit artikel over Foie Royale.

Heb je voor de feestdagen een gerecht in gedachte, maar kom je er niet achter waar je nog foie gras kunt kopen? Of wil je – in verband met het dierenwelzijn – liever een diervriendelijker alternatief? Kies dan voor Foie Fin, verkrijgbaar bij Ruig in een Sligro-vestiging bij jou in de buurt.

Foie fin is het diervriendelijkere alternatief voor foie gras. Dit leverproduct wordt gemaakt van de lever van eenden die niet onder dwang gevoerd zijn. Daardoor is het gewicht van de lever ongeveer 60 gram – een lever van een eend die voor de productie van foie gras gehouden wordt, is tot wel 10 keer zo zwaar. De lever van een eend (of gans) vervet namelijk. Dit geeft de lever de welbekende romige, volle smaak.

Foie fin wordt bereid door gewone, kleine eendenlevers te mengen met onder andere eendenvet, room en kruiden. Een hint witte port maakt de smaak af. Daardoor is de smaak vergelijkbaar met foie gras. De structuur is smeuïg en uiterst zacht. Een specialiteit voor fijnproevers, dus.

Met dit alternatief voor foie gras maak je je gerecht net zo feestelijk als je in gedachten had, met een schoon geweten.

Ingrediënten voor eendenleverlollies

2 dl port - 50 gram suiker - 12 eendenlevertranches, foie fin canard - 3 eetlepels sesamzaad blank, geroosterd - 1 theelepel speculaas, fijngehakt - 1 mandarijn, fijne zeste - 3 eetlepels zwart sesamzaad - 5 gram boter - 1 appel, granny smith - 8 frambozen - appelbloesem

Bereidingswijze

Kook de port met suiker tot een gelei.
Rooster wit sesamzaad en vermeng met de speculaas.
Vermeng zwart sesamzaad met de mandarijnrasp.
Snijd de appel in acht partjes en verwijder het klokhuis.
Bak de appelplakjes goudbruin in de oven.
Prik de tranches eendenlever aan prikkers.
Rol 6 tranches door de geroosterde sesamzaad met speculaas en eindig met gebakken appel.
De andere 6 tranches rollen door het zwarte sesamzaad met mandarijnrasp en eindig met framboos.
Serveer het geheel met de portgelei en decoreer met de appelbloesem.