BlogsWild & Gevogelte

Met poelier Ruig op safari – alles over struisvogel

Struisvogels zijn loopvogels en komen oorspronkelijk uit Afrika. Ze vallen niet onder pluimvee, maar onder de categorie loopvogels. De struisvogel is de grootste vogel ter wereld met een hoogte van 2,5 meter. Ze kunnen dus niet vliegen, maar weten dat perfect te compenseren door hun spring- en loopvermogen. Met hun enorme poten halen de loopvogels topsnelheden tot 65 km per uur en daarmee is het de snelste tweevoeter van het dierenrijk. De Afrikaanse struisvogel heeft dus heel wat records op zijn naam staan: de snelste, grootste en zwaarste loopvogel met de grootste eieren ter wereld!

Inmiddels worden struisvogels meer dan 50 jaar gefokt, maar de export van het vlees begon pas 20 jaar geleden. Gefarmde struisvogels worden over de hele wereld verkocht. Wij hebben gekozen om het vlees van de struisvogel uit zijn oorspronkelijke omgeving te importeren, Zuid Afrika. Zuid-Afrika kweekt de struisvogel met veel respect.  De savanne biedt tal van open ruimtes en oppervlaktes die de struisvogels de kans geven om vrij rond te scharrelen. Deze natuurlijke methode van houden verzekert zeer lekker vlees van hoge kwaliteit.

Foto met dank aan onze collega Jennifer, poelier in Sligro Weert

Het vlees heeft een grove structuur, is donkerrood van kleur en vergelijkbaar met ossenhaas. Het vlees heeft een enigszins zoet accent. Het vlees is gemakkelijk te bereiden en kan ofwel geroosterd of gegrild worden. Het kan snel bereid worden of à la haute cuisine. Zeer mooi vlees, waarmee u eindeloos kunt variëren op uw menu! Bovendien zit een struisvogel anders in elkaar dan bijvoorbeeld een kip. De struisvogel heeft geen borstvlees, bij de struisvogel zit vrijwel al zijn vlees aan de bouten. U heeft de keuze uit fan filet, eye filet en small filet. Alle drie de delen van de bout zijn uitstekend geschikt om biefstukken van de snijden. De fan filet is het zachtste deel van de bouten, als specialist portioneren wij daarom ook van dit deel de biefstukken.

Het vlees is niet alleen erg mals en smakelijk, maar ook erg mager, bevat minder dan 2% vet en is cholesterol verlagend. Struisvogelvlees bevat slechts 120 calorieën of 502 kilojoule per 100 gram.  Om die laatste reden past dit vlees bijzonder goed in de huidige trend van gezond en licht eten.

Niet alleen lekker, maar ook gezond, de ideale combinatie!