Bourgondisch genieten van botermalse steaks

Concepten, Wild & Gevogelte

Zodra de dagen korter worden, de bomen kaal worden en de verwarming in huis weer een graadje hoger gedraaid wordt, weet de wildliefhebber wat er komen gaat: het meest gewaardeerde culinaire seizoen gaat weer van start!

Hoewel veel wildsoorten gedurende het gehele jaar beschikbaar zijn, is in het najaar het breedst mogelijke aanbod van wild te verkrijgen. Zie daarvoor ook de jachtkalender door hier te klikken.

Een toegankelijke keuze uit het aanbod wild zijn de steaks. Een van de meest bekende steaks die te verkrijgen is, is natuurlijk de biefstuk. De lekkerste steaks komen van het meest eerlijke vlees uit de vrije natuur: Wild. Met de volle en pure smaak van dieren die in vrijheid opgroeien. Zelf voedsel heeft verzameld en volop heeft bewogen. Het vlees is daardoor mooi donkerrood van kleur en voller van smaak.

Biefstuk of steak is er in vele soorten, maten en smaken. Het is een benaming voor mals en mager spiervlees. De benaming is afkomstig van beefsteak. Biefstuk behoort tot de meest gewaardeerde vleessoorten.

De kwaliteit wordt bepaald door verschillende elementen, de leefwijze, de voeding, de leeftijd en het deel waarvan de biefstuk wordt gesneden. Steaks kunnen gesneden worden van zowel de rugfilet als van de biefstukdelen (uit de achterbout).

Tips van uw specialist

Ga je thuis aan de gang met deze prachtige stukken vlees, dan zijn er een paar dingen die je moet toepassen.

Haal het vlees voordat je het gaat bereiden minimaal een half uur van te voren uit de koelkast. Laat het vlees op kamertemperatuur komen.

Bestrijk je steak bij gebruik van een grillpan dun met zonnebloemolie en laat dit in je vlees trekken.

Bereid je je steak in de pan? Kies dan voor een ruime hoeveelheid margarine om later je jus mee te bereiden.

Laat het vlees na bereiding even rusten onder aluminiumfolie. Hierdoor wordt het vlees nog malser, want de sappen blijven in het vlees.

Let goed op de kerntemperatuur voor de ultieme garing. Het maakt niet uit of je je steak bereidt op de barbecue, in de oven of in de pan. Voor medium-rare:

Hert & ree: 55-57ºC
Everzwijn: 60-62ºC

Volop variatie

De meeste bekende ‘wilde steak’ is de hertenbiefstuk, maar ook biefstuk van ree en everzwijn is zeer smakelijk.

Zin in een extra verrassend gerecht? Probeer dan eens ons wildtrio: hert, everzwijn en hazenrugfilet.

Meer inspiratie?

Nog meer lezen? Graag! We publiceren doorlopend mooie recepten, innovatie concepten en het meest opvallende nieuws. Alles wat je als echte foodie of foodprofessional nodig hebt dus!

Heb je nog vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact met ons op. Onze specialisten helpen je graag.