Bout van de wildzwijnbig: wild van de BBQ!

Nieuws, Wild & Gevogelte

Het boutje van een wildzwijn big is een prachtig stuk vlees. Heerlijk zacht, mager en mals met een sublieme smaak. En ook nog bijzonder geschikt om op de barbecue te bereiden.

De biggen die door Ruig geselecteerd worden hebben een leeftijd van 6 maanden tot 2 jaar met een ontweid gewicht van 10 tot 25 kilo. Op deze leeftijd zijn de zeugen en keilers nog niet geslachtsrijp en hebben daardoor een fijne milde smaak. Ze worden bejaagd omwille van het in toom houden van de populaties.

Het lekkerste is jong zwijnenvlees. Vlees van oudere beren, de keilers, kan net iets te krachtig smaken. De smaak van het jonge vlees komt het best tot zijn recht met wat olijfolie, peper en zout.

Wildzwijnen zijn niet kieskeurig. Ze eten bessen, paddenstoelen, wortels, knollen, truffels en verse kruiden. Dit zijn ook ingrediënten die uitstekend combineren met de smaak van wildzwijn.

De jonge wilde zwijnen zijn uitermate geschikt om in de zomer te bereiden op de BBQ. Met name de goed bevleesde achterbouten van het jonge zwijn zijn hier geschikt voor.

Bereidingsadvies

Optioneel: Pekel in een soeppan het vlees 48 uur voor bereiding voor het beste resultaat.

In de oven

Gaar het vlees (1,8 kg) ca. 60 minuten in een voorverwarmde oven op 210°C. Wikkel in folie en laat 10 minuten rusten.

Op de barbecue

Gaar het vlees (1,8 kg) ca. 2–2½ uur op indirect vuur op 120°C in een gesloten bbq of tot een kerntemperatuur van 65°C. Wikkel in folie en laat 10 minuten rusten.

Tip! Glaceer het boutje de laatste 15 minuten van de bereidingstijd met een mix van abrikozenjam, mosterd en honing.

Instructievideo bout van wildzwijn uitsnijden

Onze productspecialist Armand Janssen legt in deze video stapsgewijs uit hoe je de wildzwijn bigbout kunt uitsnijden.

Bekijk de brochures

Vraag de brochure van jouw voorkeur nu aan, dan sturen we de brochure zo snel mogelijk naar je op. Blader je liever online? Dat kan uiteraard ook!

Wil je daarna nog meer weten? Neem dan gerust contact met ons op. We denken graag mee!