ConceptenWild & Gevogelte

Ruig’s ronde van Frankrijk

Frankrijk heeft smaak en traditie in een hoog vaandel en daardoor kunt u in alle vertrouwen genieten van het lekkere en lichte vlees van perfecte kwaliteit.

Franse specialiteiten als tam konijn, kalkoen, parelhoen, poulet noir, tamme eend, tamme gans en kwartel importeren we zelf vanuit Frankrijk. Naast het feit dat deze producten een heerlijke smaak hebben, is het vlees over het algemeen vetarm en eiwitrijk.

Bovendien heeft gevogelte dat in Frankrijk gefokt wordt doorgaans een betere smaak dan die van eigen bodem. De dieren hebben veel bewegingsvrijheid en een betere samenstelling van voeding. Het assortiment wordt nog verder uitgebreid door scharrelpluimvee met het Label Rouge keurmerk.

Label Rouge

Ruig heeft een ruim assortiment Label Rouge-gevogelte van het Franse boerenland. Deze dieren hebben een vergelijkbaar welzijn als bij het biologisch houden.

Het Label Rouge-keurmerk staat voor pluimveevlees van superieure kwaliteit. De dieren worden op kleinschalige pluimveebedrijven groot- gebracht en beschikken vaak over een onbeperkte buitenuitloop. Deze methode is uniek in de wereld en wordt al toegepast sinds de jaren 60.

Met respect voor zowel dierenwelzijn als milieu. Gevogelte bij Ruig met dit keurmerk zijn kwartels, tamme eenden, kippen, poulet noirs en parelhoenders.

Tamme eend

De eenden worden in vrijheid gekweekt, wat een kwaliteitswaarborg is. De fijne smaak van eend wordt zeer gewaardeerd. Tamme eend kan worden gebraden en geroosterd.

De meest gangbare producten zijn de filet de ‘canard’ en filet de ‘canette’. Minder bekend maar minstens zo smakelijk zijn de boutjes die uitstekend te konfijten zijn.

Highlight
Snijd het vetlaagje van de filet voor het bakken kruislings in voor het beste resultaat.

Coquelet & poussin

De coquelet is een jong haantje uit Frankrijk dat over het algemeen 400 – 500 gram weegt. De poussin is een vrouwelijk piepkuiken van circa 300 – 350 gram.

De coquelet of poussin wordt in zijn geheel gebraden of gegrild. Het vel wordt knapperig en het vlees wordt intens mals, een echte Franse delicatesse. Ook erg leuk om te vullen met uiteenlopende ingrediënten.

Highlight
Reken ongeveer één coquelet per persoon. Dat ziet er geweldig leuk uit bij het serveren.

Poulet noir

De poulet noir is een zwarte kip met opmerkelijk zwarte poten. Het vlees wordt geproduceerd onder het Label Rouge keurmerk. Het vlees heeft een mooie structuur en het vetlaagje onder de huid komt de smaak zeker ten goede.

Highlight
De voeding van de poulet noir bestaat voor 75% uit granen. Het vlees smaakt vol, zoals de kip van vroeger.

Bresse kip

Deze speciale scharrelkip is beter bekend onder de naam poulet de Bresse. Het Franse klimaat van het Bressegebeid en de unieke voeding zorgen ervoor dat deze kip door topkoks over de hele wereld wordt gewaardeerd.

Highlight
De Bresse kip krijgt naast tarwe en maïs ook melk. Dit geeft het vlees een zachte structuur.

Kwartel

Kwartels zijn de kleinste hoenderachtigen en nauw verwant aan de patrijzen. De hen legt na ca. 45 dagen zo’n zes eieren per week, die als delicatesse worden beschouwd. Zeer geschikt voor koude en warme tussengerechten.

Highlight
De kwartel is heerlijk en eenvoudig in zijn geheel te bereiden. Kwartel is zacht en smaakvol.

Kalkoen

Van generatie op generatie kweken de landbouwers uit het westen van Frankrijk de beste kalkoen met de goede granen van het land. Hierdoor is Frankrijk vandaag de dag de belangrijkste exporteur van topkwaliteit kalkoenvlees.

Highlight
Onze Franse kalkoenfilet is een vertrouwd en gezond stukje vlees en is van nature vet- en caloriearm.

Anjouduif

Een Anjouduif is een tamme boerderijduif dat in de provincie Anjou wordt gefokt. De delicate behandeling van deze duifjes in combinatie met de expertise van de fokkers zorgen voor botermals vlees en een zeer verfijnde smaak.

Highlight
Kruiden als rozemarijn, tijm, jeneverbessen en laurierblaadjes combineren goed met tamme duif.

Tam konijn

Konijnenvlees is mager, mals en licht verteerbaar. Het bevat weinig calorieën en is rijk aan onverzadigde vetzuren, vitamine B, mineralen en eiwitten. Tam konijn is malser en minder sterk van smaak dan het vlees van wild konijn.

Highlight
De bout van konijn kan op veel verschillende manieren worden bereid. Denk aan stoven, bakken en braden.

Parelhoen

Parelhoen behoort tot de familie van de fazantachtige en is oorspronkelijk afkomstig uit Afrika. Het geelgekleurde vlees is bijzonder mals en de smaak doet denken aan die van fazant.

Een parelhoen wordt meestal in zijn geheel gebraden, maar het vlees is ook uitstekend te gebruiken voor terrines, galantines en ballotines.

Highlight
Een mooi stukje vlees is de suprème van parelhoen. Hierbij zit het eerste lid van het vleugelbotje nog aan de filet.