ConceptenWild & Gevogelte

Sous-vide: de ultieme garing van wild gevogelte

Misschien denk je dat wild moeilijk te bereiden is, maar het hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn. Wanneer je wild sous-vide bereidt, dan weet je zeker dat het op het moment van uitserveren de juiste garing heeft. Serveer dus, zonder dat het je veel moeite kost, perfect gegaard wild. Dat is de kracht van sous-vide (vacuüm) garen. We tonen je verderop in dit artikel stap voor stap hoe je wild gevogelte het best sous-vide kunt bereiden.

Daarnaast biedt Ruig een kant en klaar sous-vide gegaard assortiment. Topkwaliteit gevogelte met de ultieme smaak. Bij sous-vide garing blijven alle smaken en sappen namelijk behouden, wat zorgt voor een optimaal resultaat.

Wild en gevogelte leent zich uitstekend voor sous-vide garing. Daarbij kun je perfect kruiden en specerijen toevoegen, die dankzij het vacuüm nóg meer smaak afgeven. Omdat het vochtverlies tot een minimum wordt teruggebracht zijn smaak, structuur en consistentie perfect.

Was sous-vide koken vanwege de kosten voorheen alleen voorbehouden aan de grotere, professionele keukens, nu kan iedereen het. Je hebt slechts twee apparaten nodig: een sous-vide apparaat (of sous-vide stick) en een vacuümapparaat. Uiteraard verkrijgbaar bij Sligro.

Catertech sous-vide stick
Art. nr. 930771

Solis sous-vide apparaat
Art. nr. 794285

Solis vacumeerapparaat
Art. nr. 072096

Tijd en temperatuur

We hebben een gemakkelijk overzicht voor je gemaakt waarin je kunt zien hoe lang vliegend wild sous-vide moeten worden gegaard en op welke temperatuur je ze het beste bereidt.

Wildsoort Gewicht Temp. water Tijd
Poldergansfilet 220 gram 56ºC - 58ºC 45 min
Wilde eendenfilet 80 gram 58ºC - 60ºC 1 uur
Fazant filet 100 gram 60ºC - 65ºC 2,5 uur
Patrijs filet 60 gram 58ºC - 60ºC 15 min
Wilde duif filet 80 gram 58ºC - 60ºC 20 min
Stappenplan
  1. Bestrijk het wild dat je wilt bereiden met wat olie en bestrooi met versgemalen peper en zout.
  2. Doe elk stuk wild in een eigen vacumeerzak. Voeg eventueel wat verse kruiden en een flinke scheut milde olijfolie toe. Vacumeer het vlees.
  3. Verwarm het sous-vide apparaat (of een grote pan water met een handige sous-vide stick) tot de gewenste temperatuur. Als de juiste temperatuur is bereikt, plaats je de zakken in het apparaat of de pan. Zorg dat alles onder water hangt.
  4. Haal na de aangegeven tijd in de tabel de zakjes uit het water koel direct terug in ijswater. Bak eventueel nog kort goudbruin voor een knapperige buitenkant.