Concepten

Stoer stoven met wild

De koude, maar gezellige wintermaanden staan weer voor de deur. Avonden heerlijk tafelen met winterse maaltijden. Genieten van bijvoorbeeld stoere en voedzame stoverijen. Het ultieme slowfood. Overdag het voorbereidend werk, ’s avonds meer tijd om te genieten aan tafel met uw gasten. Of langzaam gegaarde stoverijen uit de keuken van Ruig, zodat u meer tijd overhoudt in uw eigen keuken.

Stoven

Stoven is een kooktechniek waarbij je vlees kort aanbraadt en vervolgens langzaam en lang laat verder garen door het onder te zetten in vocht. Bij stoven wordt de warmte overgedragen door het vocht van het vlees waarin het vlees zich bevindt. Stoven is dé kooktechniek voor de delen met bindweefsel. Die zijn doorgaans wat taaier, maar geeft het gerecht wel véél meer smaak. Het bindweefsel zorgt voor extra smaak en proef je niet meer terug na het lange stoven op een lage temperatuur.

“Stoer stoven met het meest eerlijke vlees uit de vrije natuur”

 

Tips van uw specialist:

De ideale temperatuur om te stoven ligt rond de 80 ºC.

Schroei het vlees voor het stoven dicht in de pan. Dit zorgt voor extra smaak en geeft een mooie kleur aan de stoverij.

Voeg altijd een ‘zuur’ (bier, wijn of azijn) toe aan je stoofschotel, dit versnelt het gaarproces.

Zodra je het vlees gaat stoven, zet de deksel dan op een kier, zodat de pan ‘stoom kan afblazen’. Zo wordt de temperatuur in de pan niet te warm.

Naast het traditioneel stoven op laag vuur, kan het net zo makkelijk in de oven! Zet de stoofschotel, afgedekt met deksel of aluminiumfolie, in de oven op een temperatuur van 175 ºC. Let erop dat van alle kooktechnieken het vlees bij stoven het meeste vocht verliest. Het vocht komt wel terecht in de saus, wat de smaak van de saus dan ook ten goede komt.

Geef het vlees voor het serveren nog even rust. Laat de pan afkoelen. Het vlees zal nog net dat beetje extra vocht opnemen en nog net iets sappiger worden.