ConceptenWild & Gevogelte

Verras je gasten met een gerold hoofdgerecht

De naam zegt het eigenlijk al. Rollades zijn opgerold en uitgebeend vlees. Ging het vroeger vooral om kleinere stukken vlees die om elkaar gedraaid werden en door het touwtje bijeen werden gehouden, nu is het vaker één stuk vlees dat tot een mooie rollade gerold wordt. Hoewel de rollade tegenwoordig steeds vaker op tafel staat, heeft het nog steeds iets feestelijks. Echt iets dat past bij een feestdag!

Wildrollade, kiprollade, kalkoenrollade: het zijn allemaal verschillende soorten opgerold vlees. Hierbij is het belangrijk om te weten welk deel van het dier er gebruikt is. Vraag de poelier hoe je jouw rollade het best kan bereiden en hoe lang jouw vlees ongeveer aan bereidingstijd nodig heeft. Een kernthermometer is hierbij haast onmisbaar. Daarmee gaar je de rollade tot perfectie en krijg je het vlees precies zoals jij ‘m het liefst eet.

De perfecte rollade

Een rollade kan je prima van tevoren bereiden in de oven zonder dat je er omkijken naar hebt. Dan kun je zelf ook optimaal genieten.

De rollades hoeven alleen even kort aangebraden te worden op het fornuis en garen dan verder in de oven. Met een vleesthermometer meet je de kerntemperatuur van de wildrollade. Bij een kerntemperatuur van 60 - 62 °C graden zal de everzwijnrollade lekker warm blijven en niet verder garen. De rollade van hert heeft een kerntemperatuur van 55 °C graden nodig.

Een kip- of kalkoenrollade heeft wat meer tijd nodig. Deze zijn gaar bij een kerntemperatuur van 75 °C. Wanneer het vlees deze temperatuur bereikt heeft, kun je even kijken of het vlees gaar is. Snijd hiervoor voorzichtig een draadje door en check het vlees van binnen even. Laat vervolgens het vlees een minuut of 10 afgedekt rusten.

Wildrollades

Rollades met het meest eerlijke vlees uit de vrije natuur!

De mooiste rollades worden gemaakt van de schouders van het everzwijn of het hert. Dit zijn de wat stuggere en vettere delen en lenen zich prima voor slow cooking. Het vlees wordt dan lekker zacht. Beide rollades zijn op smaak gebracht met peper, koriander, nootmuskaat en gember.

064485   Everzwijnschouderrollade ca. 1 kg
004350   Hertenschouderrollade ca. 1 kg

Gevogelterollades

Rollades van a-kwaliteit kip en kalkoen! Lekker zachte rollade voor de kip- of kalkoenliefhebber. Licht gekruid met onder andere koriander, foelie en selderij.

Zonder uren in de keuken te staan serveer je toch iets bijzonders. Nog feestelijker maak je een rollade met een eenvoudige saus van gevogeltefond met witte wijn.

002367   Kalkoenrollade ca. 1 kg
004350   Kiprollade ca. 1 kg

Gegaarde rollades

Bij Ruig kun je ook terecht voor kant-en-klare oplossingen. Deze rollades bereiden we in onze eigen keuken in Oostzaan.

Elke rollade heeft zijn unieke smaak en hoeft alleen nog even verwarmd te worden. Snel, makkelijk en veilig.

008084   Kalkoenrollade gebraden ca. 1 kg
002990   Kiprollade gebraden ca. 550 gr
008404   Kiprollade gebraden ca. 1 kg

Meer variatie met rollades

Zelf rollen? Zorg ervoor dat je touwtjes strak om het vlees zitten, want vlees slinkt bij het bereiden. Zorg er altijd voor dat het touw dat je gebruikt schoon is. Zet eventueel vóór het opbinden het vlees vast met spiesen.

Een rollade is ook ideaal om indirect op de barbecue te bereiden. Weer eens wat anders dan uit de oven en met die unieke barbecuesmaak.

En mocht er van je fijne rollade wat over zijn, gewoon de volgende dag op je boterham. Heerlijk!