De perfecte bereiding van buffel

Instructies, Wild & Gevogelte

De waterbuffel is een groot, rundachtig dier. Ze leven in de natuur van Azië, Zuid-Amerika, Noord-Afrika en Europa. De wilde waterbuffel is bedreigd en komt slechts in een aantal gebieden voor. Dat is dan ook niet waar het vlees uit ons assortiment vandaan komt. Ons waterbuffelvlees komt van boerderijdieren, die worden gehouden voor de mozzarellaproductie.

De buffel is duizenden jaren geleden gedomesticeerd voor het trekken van karren, wagens en ploegen. Tegenwoordig worden de dieren gehouden voor hun melk. Dat heeft een hoog vetgehalte en wordt wereldwijd veel gedronken. Maar het meest bekend is ons land is de Italiaanse mozzarella di bufala, buffelmozzarella. Deze boerderijbuffels zijn dan ook de dieren waar onze romige ribeye en buffelhaas vandaan komen.

Ons assortiment

Hele ribeye

De ribeye is een gemar­merd stuk vlees van de ribben van water­buffel. Het lekkerste is om dit vlees medium-rare te serveren.

Ribeye-steak

Onze steaks snijden we zo’n 3 cm dik en zijn perfect om kort en heet te bereiden. Het is boter­mals vlees en wat dat betreft net biefstuk.

Haas

De buffel­haas komt uit de lende van de buffel en bevat vrijwel geen vet of bind­weefsel. Niet te ver doorgaren is dus ons advies!

Bind je ribeye op voor een rollade

Wil je een mooie buffel-ribeye serveren? Bind ‘m dan op en maak er een prachtige rollade van. Door de gelijkmatige vorm is het dan ook eenvoudiger om je ribeye aan het stuk te bereiden.

Het opbinden van een buffel-ribeye is niet lastig, zodra je er handigheid in hebt. Daarom hebben we een video opgenomen, waarin onze collega Hans Jansen eenvoudig uitlegt hoe je een hele buffelribeye kunt opbinden.

Bereidingswijzer voor buffel

voor pan, oven, sous-vide en barbecue

In de pan

Hele ribeye
Bind de ribeye op tot een rollade en braad de rollade aan. Gaar 25 minuten per 500 gram voor medium-rare.

Ribeye-steak
Laat het vlees op kamertemperatuur komen en dep droog. Verhit de pan en bak de ribeye 3 minuten per kant op hoog vuur. Bak voor extra smaak rozemarijn en knoflook mee.

Haas
Snijd tournedos van de haas. Reken op één minuut bakken per kant per centimeter dikte die je de tournedos hebt gesneden voor medium-rare. Dit doe je op hoog vuur.

In de oven

Hele ribeye
Bind de ribeye op tot een rollade en braad de rollade aan. Gaar 25 minuten per 500 gram voor medium-rare op 160 °C.

Ribeye-steak
Bereiding van een ribeye-steak in de oven is alleen aan te raden met kerntermometer. Verwarm de oven voor op 80 °C en gaar tot 50 °C kerntemperatuur.

Haas
Braad de hele haas aan in de pan. Gaar in een voorverwarmde oven op 150 °C voor 20 minuten. Controleer de kerntemperatuur (50 °C voor medium-rare) en laat rusten.

Sous-vide

Hele ribeye
Verwarm het sous-vide bad tot 54 °C. Gaar de ribeye ca. 5 uur. Grill daarna af in de pan voor een mooie kleur.

Ribeye-steak
Verwarm het sous-vide bad tot 54 °C. Voeg naar smaak olijfolie en verse kruiden toe aan de vacuümzak en gaar ca. 1 uur. Grill daarna af in de pan op hoog vuur.

Haas
Verwarm het sous-vide bad tot 54 °C. Snijd tournedos van de haas. Kies voor lekker dikke stukken van zo’n 3 centimeter. Gaar ca. 1:30 uur en grill af op hoog vuur.

Op de barbecue

Hele ribeye
Gaar met indirect vuur op 120°C in een gesloten BBQ tot een kerntemperatuur van 50°C. Reken ca. 60 minuten.

Bekijk ook de bereidingsvideo van BensBQ! Zijn bereiding van een buffelrollade op het spit geeft een prachtig resultaat.

Ribeye-steak
Grill het vlees tot aan de zijkant het vlees voor de helft gekleurd is. Draai om en gaar tot het een kerntemperatuur heeft van 50°C. Dit duurt slechts enkele minuten.

Haas
Gaar de haas altijd op indirect vuur (160 °C) en gebruik altijd een kernthermometer. Bind de haas zo op dat de dikte overal gelijk is. Gaar tot 50 °C kerntemperatuur.

Wil je nog iets weten?

In deze instructie heb je gelezen over de verschillende delen van waterbuffel: de buffelribeye en de buffelhaas. Ook hebben we uitgelegd hoe je buffel bereidt: in de pan, in de oven, maar ook sous-vide en op de barbecue. Daarnaast weet je nu hoe je van een hele ribeye gemakkelijk een rollade maakt. Is er toch nog iets dat je wil weten? Stel je vraag aan één van de specialisten in onze vestigingen. Daar kun je ook buffelhaas en buffelribeye kopen.