De perfecte bereiding van een hele kalkoen

Instructies, Wild & Gevogelte

Het is één van de tradities die we graag in ere houden: Kalkoen met Kerst en Thanksgiving.

Wil je Kalkoen op het menu zetten tijdens de feestdagen? Zorg dan dat je op tijd bestelt bij één van onze vestigingen.

Kalkoen is vergelijkbaar met een kip qua bereiding, maar wel veel groter. Het gewicht van een hele kalkoen varieert van twee tot meer dan tien kilo. Daarom deze bereidingswijzer. We gaan hier uit van het meest gangbare gewicht: 2½ kg.

Laat de kalkoen minimaal een uur op kamertemperatuur komen. Verwarm de oven voor op 180ºC. Verwijder indien nodig de strik, het folie en het elastiek. Laat wat boter in een steelpan smelten en vervolgens 5 minuten afkoelen en voeg dan plantaardige olie toe. Bestrijk de kalkoen met een kwast met het boter/oliemensel en bestrooi met verse peper en zout.

Leg de kalkoen in een braadslee op een rooster met de borst naar beneden. Plaats de braadslee midden in de oven. Bedruip elke 20 minuten met het bakvet. Draai de kalkoen na 105 minuten om. Braad vervolgens nog 30 minuten. De kalkoen is gaar zodra een kerntemperatuur van 74 ºC bereikt is. Dit meet je in het dikste deel van de dij – zorg dat je thermometer het bot niet raakt.

Neem de kalkoen uit de oven en laat nog eens 15 minuten rusten onder aluminiumfolie. Door het rusten op kamertemperatuur hebben de sappen zich weer verspreid in de kalkoen en is het vlees beter te snijden.

Hoeveel heb je nodig?

Reken op 300 tot 500 gram kalkoen per persoon als je de kalkoen als hoofdgerecht serveert. Bij een gevulde kalkoen mag dit iets minder zijn.

Tips van je poelier

Heb je geen kernthermometer? Als de drumsticks goed los zitten en het vlees zacht is, is dit een goede indicatie dat het vlees gaar is. Kijk ook naar het vocht dat uit de kalkoen komt: bij een gare kalkoen is dit helder en doorzichtig.

Je kunt het borstvlees afdekken met aluminiumfolie om te voorkomen dat het te droog wordt. Laat de borst het laatste halfuur onbedekt.

Afhankelijk van de grootte van je kalkoen pas je de braadtijd aan. Reken op circa 60 minuten per kilo meer of minder.

Heerlijke combinaties

Houd de kerstsfeer vast: serveer de kalkoen met stoofpeertjes en cranberrycompote. Ook feestelijk: knolselderijpuree. Een andere heerlijke suggestie: spruitjes met kastanjes. Smullen!

Serveer je graag wijn bij je Kerstkalkoen? Dan raden we een houtgerijpte Chardonnay aan. Liever rood? Een Shiraz is een heerlijke keuze!

Werken bij Ruig

Op zoek naar een leuke baan bij een stabiel familiebedrijf met enorme historie? Dan zit je bij Ruig goed!

Je vindt al onze vacatures op onze speciale vacaturewebsite Werken bij Ruig. Als je reageert op een vacature hoor je binnen twee weken van ons. We kijken uit naar je bericht!