fbpx

De perfecte bereiding van een hele kalkoen

Instructies, Wild & Gevogelte

Het is één van de tradities die we graag in ere houden: Kalkoen met kerst. Kalkoen is wel veel groter dan een kip, het gewicht van een hele kalkoen varieert van twee tot meer dan tien kilo. Daarom deze bereidingswijzer. We gaan hier uit van het meest gangbare gewicht: 2½ kg.

Laat de kalkoen minimaal een uur op kamertemperatuur komen. Verwarm de oven voor op 180ºC. Verwijder indien nodig de strik, het folie en het elastiek. Laat wat boter in een steelpan smelten en vervolgens 5 minuten afkoelen en voeg dan plantaardige olie toe. Bestrijk de kalkoen met een kwast met het boter/oliemensel en bestrooi met verse peper en zout.

Leg de kalkoen in een braadslee op een rooster met de borst naar beneden. Plaats de braadslee midden in de oven. Bedruip elke 20 minuten met het bakvet. Draai de kalkoen na 105 minuten om. Braad vervolgens nog 30 minuten. De kalkoen is gaar zodra een kerntemperatuur van 74 ºC bereikt is. Dit meet je in het dikste deel van de dij – zorg dat je thermometer het bot niet raakt.

Neem de kalkoen uit de oven en laat nog eens 15 minuten rusten onder aluminiumfolie. Door het rusten op kamertemperatuur hebben de sappen zich weer verspreid in de kalkoen en is het vlees beter te snijden.

Hoeveel heb je nodig?

Reken op 300 tot 500 gram kalkoen per persoon als je de kalkoen als hoofdgerecht serveert. Bij een gevulde kalkoen mag dit iets minder zijn.

Tips van je poelier

Heb je geen kernthermometer? Als de drumsticks goed los zitten en het vlees zacht is, is dit een goede indicatie dat het vlees gaar is. Kijk ook naar het vocht dat uit de kalkoen komt: bij een gare kalkoen is dit helder en doorzichtig.

Je kunt het borstvlees afdekken met aluminiumfolie om te voorkomen dat het te droog wordt. Laat de borst het laatste halfuur onbedekt.

Afhankelijk van de grootte van je kalkoen pas je de braadtijd aan. Reken op circa 60 minuten per kilo meer of minder.

Heerlijke combinaties

Houd de kerstsfeer vast: serveer de kalkoen met stoofpeertjes en cranberrycompote. Ook feestelijk: knolselderijpuree. Een andere heerlijke suggestie: spruitjes met kastanjes. Smullen!

Serveer je graag wijn bij je Kerstkalkoen? Dan raden we een houtgerijpte Chardonnay aan. Liever rood? Een Shiraz is een heerlijke keuze!

Meer inspiratie?

Nog meer lezen? Graag! We publiceren doorlopend mooie recepten, innovatie concepten en het meest opvallende nieuws. Alles wat je als echte foodie of foodprofessional nodig hebt dus!

Heb je nog vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact met ons op. Onze specialisten helpen je graag.

Verkrijg­baarheid

Tijdelijk zijn de Sligro-vestigingen ook toegankelijk voor particuliere klanten! Klik hier voor meer informatie.

Sligro zelfbediening

In 36 Sligro-vestigingen in Nederland vind je een shop-in-shop vestiging van Ruig. Dus ook bij jou in de buurt!

Sligro bezorgservice

Ruig is Sligro Verspartner. Dat betekent dat wild en gevogelte dat je bestelt via Sligro, door ons geleverd wordt.

Ruig bezorgservice

Zakelijke klanten kunnen gebruik maken van onze eigen bezorgservice. Benieuwd of we ook in jouw omgeving leveren?

Winkel Oostzaan

Ben je een particuliere klant? Dan verwelkomen we je graag in onze winkel in Oostzaan, onder de rook van Amsterdam.