Eend ‘à la Beijing’

Recepten, Wild & Gevogelte

Bereidingswijze

Verwijder de touwtjes van de eend en duw de poten een beetje los van het karkas en wat meer naar buiten. Verwijder eventuele veertjes of pennen met een pincet. Maak de buikholte open door eventuel aanwezig vet of vel weg te duwen.

Meng het vijfkruidenpoeder met de szechuanpeper en een flinke snuf zout. Verdeel dit mengsel goed over de binnenkant van de eend.

Breng 1 liter water met 2 eetlepels maltose, de helft van de dark soy sauce en alle azijn aan de kook. Leg de eend op een rek boven een ovenschaal en schenk het kokende mengsel over de eend. Keer de eend en zorg dat hij overal nat is geworden. Breng het opgevangen vocht nog een keer aan de kook en herhaal het proces. Gooi het vocht weg. Leg de eend op een rek en zet 24 uur in de koeling.
Zet de eend indien mogelijk bij een ventilator zodat het vel mooi droogt.

Meng de overige dark soy sauce met de overige maltose en laat op lage stand smelten.

Zet een ruime ovenschaal of plaat onderin een oven van 220ºC en schenk daar water in (dat vangt het vet op). Bestrijk de eend rondom met het soy-mengsel en leg hem op een ovenrek 15 minuten in de oven. Neem uit de oven, bestrijk nogmaals met het soy-mengsel, zet de temperatuur terug naar 170ºC en braad de eend in ongeveer 75 minuten gaar. Zet als het te hard gaat de oventemperatuur omlaag en bedek de bouten met aluminiumfolie. Controleer de garing: als de bout losser begint te worden is de eend gaar (de borst is eerder gaar, maar dat geeft in dit geval niet). Laat de eend circa 20 minuten rusten.

Snijd de filets en bouten los. Snijd de filets in plakjes en pluk de bouten en het vel. Schik alles op een schaal.

Snijd intussen de stukken bosui in julienne en leg
in ijswater voor mooie krullen. Stoom de flensjes
‘last minute’.

Laat iedereen zelf aan tafel de flensjes bestrijken met hoisinsaus naar smaak, beleggen met eend en uienkrullen en oprollen.

Ingrediënten
1 Challans eend (canette) van 1,5-2 kg
2 el Chinees vijfkruidenpoeder
1 el szechuanpeper, grof gemalen
3,5 el maltose
100 ml Chinese dark soy sauce
50 ml rijstazijn
4 bosuitjes, in stukken van 8 cm
16 pekingeend pannenkoeken (diepvries)
1-2 el hoisinsaus

Meer inspiratie?

Nog meer lezen? Graag! We publiceren doorlopend mooie recepten, innovatie concepten en het meest opvallende nieuws. Alles wat je als echte foodie of foodprofessional nodig hebt dus!

Heb je nog vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact met ons op. Onze specialisten helpen je graag.