Er is weer haas!

Nieuws, Wild & Gevogelte

We zeggen het vaak: hét wildseizoen bestaat niet. Het hele jaar rond is er écht wild uit de vrije natuur beschikbaar. Maar toch, zodra we de kalender omslaan en oktober tevoorschijn komt begint het te kriebelen. Want dan is ook haas weer beschikbaar. Misschien wel het meest karakteristieke stukje wild.

Toegegeven: wij doen het dikwijls fout. Maar spreek je met een jagers, dan hebben we ’t over het haas. Onzijdig dus. Dit geldt overigens ook voor het ree. Maar goed, terug naar haas. Een volwassen haas kan tot 70 centimeter lang worden en wel 7 kilo wegen. Je herkent een haas aan zijn lange, puntige oren. Ze zijn grijs tot bruin van kleur en de staart heeft een zwarte punt.

Je vindt hazen op veel plaatsen. Van vlak land tot bossen, heide en duinen: het leefgebied is uitgebreid. Zelfs tot hoog in de bergen. Het haas leeft solitair en beweegt zich voornamelijk ’s nachts. Ze leven in een zogeheten leger: een ondiepe uitholling in de grond, waar het haas precies in past. Zo’n leger is moeilijk te zien, zelfs in bijzonder vlak land. Je moet daar echt op getraind zijn.

Het haas is een echte hardloper: snelheden tot 60, 70 kilometer per uur halen deze dieren. Het is één van de snelste kleine zoogdieren. Dit is ook hoe ze zich verdedigen tegen vijanden. Het haas drukt zich tegen de grond, vertrouwend op zijn schutkleur. Maar áls het gevaar te dichtbij komt rent het dier er vandoor, op volle kracht.

De jacht op haas is derhalve niet eenvoudig. Dit gebeurt door middel van ‘drijfjacht’: meerdere jagers nemen deel, net als honden en drijvers. De dieren worden door de honden en drijvers uit een bepaald gebied – de naam zegt het al – gedreven richting de jagers. Overigens is deze jachtvorm uitsluitend toegestaan op kleinwild. Voor grofwild als herten en zwijnen is dit verboden in ons land.

Wil je meer lezen over de jacht op haas? Lees dan dit verhaal van onze collega Daniël.

Haas biedt diverse culinaire mogelijkheden. Natuurlijk is de hazenpeper een klassieker. Maar ook een rugfilet even kort gebakken als een biefstuk is heerlijk. Bekijk de bereidingswijzer voor alle adviezen voor de perfecte bereiding.

Meer inspiratie?

Nog meer lezen? Graag! We publiceren doorlopend mooie recepten, innovatie concepten en het meest opvallende nieuws. Alles wat je als echte foodie of foodprofessional nodig hebt dus!

Heb je nog vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact met ons op. Onze specialisten helpen je graag.