Een opkomende terrastrend dit jaar: verse salades zonder sla!

De basis is simpel, de marge is groot en het resultaat heerlijk. Rijk aan seizoensgroenten, levendige kleuren en verfijnde dressings. Voel de zomer en geniet ervan!

De zomer is het perfecte seizoen voor groenten. Dat betekent volop genieten van versheid op het bord. Omdat veel gasten moeite hebben om groenten smakelijk te bereiden, ligt hier een belangrijke taak voor chefs. Rauw, geroosterd of geblancheerd – alles kan in een knisperverse salade. Wees creatief met kleuren en combineer groene groenten met radijs, biet, paprika of wortel. Dit zorgt voor prachtige borden. Of je nu kiest voor een verfijnde of rustieke opmaak, je gasten zullen zeggen: ‘die wil ik ook’. Goede seizoenssalades zijn ideale margemakers, makkelijk voor te bereiden en te serveren in zowel grote als kleine porties. Win-win en geniet!

Plating first

Eten moet niet alleen lekker zijn, maar ook mooi gepresenteerd worden. Dit danken we aan Auguste Escoffier en later aan de nouvelle cuisine van de jaren zestig, waar verse, lichte en prachtig gepresenteerde ingrediënten centraal kwamen te staan. Een paar tips:

  • Laat de hoofdingrediënten goed zichtbaar en herkenbaar zijn.
  • Zorg voor verschillende structuren en smaken die elkaar aanvullen of contrasteren, zonder te overdrijven met crèmes, oliën en schuimpjes.
  • Breng het seizoen op het bord; aardse smaken in de herfst en winter, veel kleur in de lente en zomer.
  • Gebruik oneven getallen; drie zalmrondjes ogen eleganter en evenwichtiger dan twee of vier.
  • Werk met verschillende kleuren; combineer groen met rood, oranje of roze en varieer in snijwijze.

Wild touch

Voeg een extra dimensie toe aan je groentesalade met wild en gevogelte. De heerlijke producten van Ruig bieden eindeloze mogelijkheden om te variëren en je eigen twist te geven aan elke salade. Denk aan pulled chicken voor een sappige, smaakvolle toevoeging. Kipreepjes in verschillende smaken brengen veelzijdigheid en verrassingen in elke hap. Gerookte kip of eend voegt een verfijnde rooksmaak toe die perfect balanceert met verse groenten. Voor een knapperige bite zijn krokante kiphaasjes de ideale keuze. Met Ruig creëer je telkens weer een unieke, smakelijke salade.

Dress(ing) to impress

Maak je salade perfect met de juiste dressing, puree, crème of olie. Dit zorgt ervoor dat alle smaken samenkomen. Een uitgebalanceerde saladebegeleider is essentieel. Denk bijvoorbeeld aan een doperwtencrème of een romige kokos-koriander-peperdressing. Kruiden voegen niet alleen smaak toe, maar ook opvallende kleuren. Laat bijvoorbeeld de blaadjes van Shiso Purple in heet water trekken en voeg iets zuurs toe voor een prachtige knalroze dressing. En vergeet niet te decoreren met vrolijk gekleurde eetbare bloemen!

Meer inspiratie?

Nog meer lezen? Graag! We publiceren doorlopend mooie recepten, innovatie concepten en het meest opvallende nieuws. Alles wat je als echte foodie of foodprofessional nodig hebt dus!

Heb je nog vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact met ons op. Onze specialisten helpen je graag.