Feitjes over kalkoenen? Lees het hier!
Denk je aan Kerst, dan zie je een boom, lichtjes, gezelligheid en … een kerstkalkoen op tafel. Wát een romantisch beeld is het toch ook. Maar wat weet je eigenlijk over dit dier en over kalkoenvlees? En hoe zorg je voor een perfect gebraden kalkoen? In dit artikel vertellen we je wat je moet weten over kalkoenen!
De geschiedenis van de kalkoen
De kalkoen komt van oorsprong uit Amerika, waar ze tientallen miljoenen jaren geleden ontstaan zijn. Het is dan ook een wilde vogel die van origine in het bos leefde. De kalkoen kent dezelfde voorouder als bijvoorbeeld de fazant. Het meeste verwantschap heeft de kalkoen echter met de kip.
De kalkoen werd getemd in Mexico door de Azteken. Zij hielden de kalkoenen in eerste instantie voor hun culturele en symbolische betekenis. De kalkoen werd vooral gebruikt voor rituelen en diende niet als voedsel. Dat veranderde wel: in de loop van enkele honderden jaren ontwikkelde men diverse recepten. Sommige daarvan zijn nog steeds traditionele recepten in Mexico.
Tegenwoordig wordt de kalkoen voornamelijk voor het vlees gehouden. In Nederland consumeren we vooral uit Frankrijk afkomstige kalkoenen. In het westen van dat land kweken landbouwers al vele generaties lang kalkoenen van goede kwaliteit.
Een traditioneel diner
Zeker in de Verenigde Staten, maar ook in toenemende mate in Europa, is kalkoen hét gerecht dat tijdens de feestdagen op tafel wordt gezet. Of het nou Kerst of Thanksgiving is, er is kalkoen bij. Maar waar komt die traditie eigenlijk vandaan?
De wilde kalkoen werd jarenlang bejaagd omdat er een enorm overschot van was. Zeker tot de 20e eeuw was kalkoen in Amerika een heel normale avondmaaltijd. Toen waren varkensribben juist een bijzonder gerecht voor de feestdagen.
In 1863 heeft de Amerikaanse president Abraham Lincoln Thanksgiving uitgeroepen tot een nationale feestdag. Naar verluid was kalkoen zijn favoriete maaltijd. Abraham Lincoln was de eerste president die ‘gratie’ verleende aan een kalkoen.
Echter, er zijn ook heel veel rationele redenen om kalkoen op het menu te zetten. Het is bijvoorbeeld een van de weinige soorten gevogelte die groot genoeg is om een heel gezin te voeden. Daarbij werd een kip in het verleden graag gespaard in verband met de eieren – een kalkoen legt er hooguit twee per week, kippen een stuk meer.
Zoals je leest is er geen héél erg duidelijk antwoord op de vraag waar deze traditie vandaan komt. Maar wat maakt het eigenlijk ook uit? Het is wel een heel erg smakelijk gebruik!
Welke delen van een kalkoen worden gegeten?
In de VS spreekt men vaak over ‘white and dark meat’ – licht en donker vlees. Vaak heb je een voorkeur voor een van beiden, want de smaak en textuur van de verschillende vleessoorten zijn ook daadwerkelijk anders. Het vlees bestaat uit spiermassa met een verschillend doel en daarom ook een andere kleur.
Licht vlees vind je in de borst – de filets – en de vleugels van de kalkoen. De dieren kúnnen wel vliegen, maar doen dat zelden. Het is niet hun standaard wijze van voortbewegen. Ze gebruiken hun vleugels voornamelijk als ze snel vaart moeten maken. Bijvoorbeeld om van roofdieren te ontsnappen. Het zijn sterke spieren, maar ze raken wel snel vermoeid.
Het donkere vlees van een kalkoen vind je aan de bouten en dijen. De dieren brengen veel tijd door op de grond en daarom zijn hun poten aangepast voor continu gebruik. De spieren gebruiken zuurstof om te ontspannen en samen te trekken en bevatten dus veel haarvaten. Dat zorgt voor de donkere kleur en rijke smaak.
Een Kerstkalkoen of kalkoen met Thanksgiving op tafel?
Wil je kalkoen op het menu zetten? Dan is het goed om er rekening mee te houden dat hele kalkoenen alleen rond de feestdagen beschikbaar zijn. Kies voor zekerheid en reserveer tijdig bij één van onze vestigingen. Je kunt dan ook kiezen voor een scharrelkalkoen met Label Rouge-keurmerk of een kant-en-klare gevulde, gebraden kalkoen.
Van kalkoen zijn de diverse tecehnische delen jaarrond beschikbaar. Het gaat dan om filets, dijen en drumsticks. Ook kun je kiezen voor kalkoentournedos. Kleine stukjes filet worden in een praktische, ronde vorm ingevroren. Makkelijk op voorraad te houden en simpel te bereiden.
Daarnaast hebben we een heerlijke, subtiel gekruide rollades in ons assortiment. Zowel rauw als gebraden. Tevens hebben wij kalkoensaucijzen in ons aanbod. Met fijne kruiden en een heerlijke pikante variant. Zin in kalkoen tijdens de borrel? Met een gerookte kalkoenfilet en onze huisgemaakte kalkoenpaté met olijf kan je Kerst niet meer mis gaan!
Bereidingen van kalkoen
Je kunt onze bereidingswijzer er altijd op naslaan als je wil weten hoe je de diverse delen van kalkoen moet bereiden. Over de perfecte bereiding van een hele kalkoen hebben we ook een uitgebreid bereidingsadvies geschreven.
Een veelgehoorde misvatting is dat kalkoen erg droog wordt. Daar zit je met je kerstdiner natuurlijk niet op te wachten. De belangrijkste oplossing is door een kernthermometer te gebruiken en de temperatuur nauwlettend in de gaten te houden. Daarnaast kun je de kalkoen pekelen of onder het vel van de borst boter smeren. Onze tip zou zijn om de filet af te dekken met aluminiumfolie in de oven. Dan gaart het langzamer.
Vaak wordt een gevulde kalkoen met Kerst gegeten. In ons assortiment vind je een farce van smakelijke kipdijen met een zoetje van pruimen, abrikoos en appel, afgemaakt met pistachenootjes en amaretto.
Heerlijk, maar je kunt ‘m ook zelf maken. Vaak wordt hiervoor een vet stuk vlees gebruikt. Bijvoorbeeld kippendijen of vlees uit een varkensworst. Voeg hier fruit aan toe voor een zoet-zure smaak, kies je favoriete kruiden en voeg gehakte noten toe voor een goede bite.
Meer weten over kalkoenen?
Misschien heb je nog vragen. Dat kan en dat mag! Stel ze gerust aan onze poelier in één van onze vestigingen. Of neem contact met ons op via social media: Facebook, Instagram of Linkedin. We kijken er naar uit om je te helpen!
Alleen op zoek naar de juiste bereiding voor kalkoen? Dan adviseren we je onze bereidingswijzer te bekijken, waarin we uitgebreid ingaan op de temperaturen en bereidingstijden.


Om teleurstelling te voorkomen is het verstandig om een hele kalkoen altijd te bestellen.
Hele kalkoenen zijn beperkt beschikbaar, omdat deze in Nederland buiten de feestdagen niet of nauwelijks gegeten worden. Geef je bestelling daarom tijdig door aan je poelier.




Werken bij Ruig
Op zoek naar een leuke baan bij een stabiel familiebedrijf met enorme historie? Dan zit je bij Ruig goed!
Je vindt al onze vacatures op onze speciale vacaturewebsite Werken bij Ruig. Als je reageert op een vacature hoor je binnen twee weken van ons. We kijken uit naar je bericht!