Gebraden parelhoen met zelfgemaakte vulling

Recepten, Wild & Gevogelte

Bereidingswijze

Maak eerst de vulling. Laat de ui zachtjes fruiten in de boter, roer dan de salie erdoor en bak nog 2 minuten. Doe de gehakte walnoten, het broodkruim, de citroenschil, de foelie, de kastanjes en het ei in een kom en meng alles goed door elkaar. Breng royaal op smaak met peper en zout.

Voor de parelhoen, maak de binnenholte schoon. Meng de boter met wat peper en zout, verdeel wat onder het vel over de filets, en wrijf de rest over de bouten. Leg het spek over de filets, strijk het glad, en breng op smaak met nog wat peper. Duw de vulling in de holte (het overschot kan tot balletjes worden gerold en de laatste 20 minuten in de oven worden gebakken). Eventueel kun je de parelhoen nog 24 uur in de koelkast bewaren. Haal de parelhoen 30 minuten van tevoren uit de koelkast om te braden.

Verwarm de oven op 200 °C. Leg de parelhoen in een braadslede met de gesneden ui eronder. Braad 15 minuten, zet de oven dan lager op 180 C° en braad nog eens 35-45 minuten voor een parelhoen van 1 kg (meet tussentijds de kerntemperatuur). Controleer of de parelhoen gaar is door met een mes in de binnenkant van de dij te prikken en te kijken of de sappen helder zijn. Til de parelhoen van de uien af en leg hem op een schotel. Dek het losjes af met folie, leg er een handdoek over (om het warm te houden), en laat rusten terwijl je de jus maakt.

Giet de sappen van de braadslede in een kan of kom en laat ze tot rust komen. Schep een eetlepel van het vet bovenop terug in de braadslede, zet op het fornuis op een laag vuur (zorg ervoor dat je braadslede geschikt is of doe de inhoud in een pan), en roer de bloem erdoor. Roer geleidelijk de bouillon erdoor, plus de vleessappen nadat je de rest van het vet hebt weggegooid, en laat zachtjes koken tot de bouillon dikker is geworden. Breng op smaak met zout, peper en een snufje suiker als dat nodig is, zeef de saus in een juskom en gooi de uien weg. Serveer de parelhoen, schep de vulling bij het aansnijden mee, voeg cranberrysaus en een royale portie groenten toe. Genieten!

Ingrediënten voor twee personen
1 parelhoen
8 plakjes gerookt spek
50 g zachte boter
1 ui, in dikke ringen gesneden
2 eetlepels bloem
350 ml sterke kippenbouillon
Cranberrysaus, geroosterde aardappelen en groenten, om te serveren

Voor de vulling

1 ui, gesnipperd
25g boter
1 eetlepel gehakte salie
50g walnoot, fijngehakt
50g paneermeel
Schil van 2 citroenen
¼ theelepel gemalen foelie
100 g gekookte kastanje, in vieren gesneden
1 middelgroot ei, losgeklopt met een vork

Werken bij Ruig

Op zoek naar een leuke baan bij een stabiel familiebedrijf met enorme historie? Dan zit je bij Ruig goed!

Je vindt al onze vacatures op onze speciale vacaturewebsite Werken bij Ruig. Als je reageert op een vacature hoor je binnen twee weken van ons. We kijken uit naar je bericht!