Geitenlam: een eigenwijs Nederlands product

Concepten, Food Specials

Geitenlamsvlees is in Nederland nog een onbekend en ondergewaardeerd product, terwijl het wereldwijd wordt beschouwd als luxe delicatesse. Het is samen met kip zelfs het meest gegeten vlees wereldwijd.

Het jonge vlees is heel toegankelijk en delicaat. De smaak van geitenlamsvlees is uniek, vol en romig, ietwat zoetig en mild en laat zich gemakkelijk verwerken in een breed scala aan gerechten. Rosé gebraden is het lekker sappig met een heerlijke bite. Langzaam gegaarde stoofstukken, als een voorbout, hebben juist een bijzondere zachte textuur. De achterbout heeft veel karakter. Dat is zeer geschikt voor de bekende saté kambing uit de Indonesische keuken.

Bereidingsadvies

Achterbout
Het meest veelzijdige deel geitenlam. Geschikt voor saté, als ham of om langzaam te garen (kerntemperatuur maximaal 60˚C).

Hele rug
Mals vlees dat vraagt om een korte bereiding. Geschikt om koteletten van te snijden. De rug van het geitenlam bevat het zadelstuk en racks.

Rack
Een onderdeel van de rug. Aanbraden en nagaren op lage temperatuur.

Zadelstuk
Ook een onderdeel van de rug, bevat de filets. Zeer goed geheel te bereiden.

Voorbout
Vlees met een zachte structuur. Ideaal voor rollade, stoofvlees of gehakt.

Onderscheid je met geitenlam

We eten steeds meer geitenkaas, dus groeit het aantal geitenboerderijen. De bokjes die daar geboren worden, geven geen melk en worden daarom geserveerd als delicatesse in het zuiden van Europa.

Hoog tijd om het vlees in Nederland op tafel te zetten! Want de bokken zijn op het gebied van dierenwelzijn veel beter af als ze niet op transport gaan, maar gewoon hier lekker worden opgegeten.

Naast het feit dat de geitenlammeren uit Nederland komen is het ook een seizoensproduct. Van april t/m september kun je genieten van dit overheerlijke vlees. Dé mogelijkheid om je te onderscheiden!