Gelakte everzwijnfilet

Recepten, Wild & Gevogelte

Bereidingswijze

1. Snijd de harde nerven uit het boerenkoolblad en knip in stukjes. Wrijf de stukjes blad goed in met 2-3 eetlepels olijfolie en bestrooi met een beetje zout. Leg op een bakplaat en droog de boerenkool in de oven op ca. 120°C in ongeveer voor 15-20 minuten.
2. Kook de knolselderij en aardappel in water met zout in ca. 20 minuten gaar. Bewaar het kookvocht. Stamp de groenten met wat kookvocht en de boter tot een smeuïge puree. Breng op smaak met peper en zout.
3. Breng voor de glaze de balsamicoazijn, knoflook, honing en mosterd aan kook en laat 5 minuten zachtjes doorkoken. Haal van het vuur en breng op smaak met peper en zout.
4. Snijd de grote paddenstoelen in stukjes, kleintjes kunnen in zijn geheel worden gebruikt. Verhit de rest van de olie in een koekenpan en bak de paddenstoelen met de knoflook en rozemarijn 3-4 minuten op hoog vuur.
5. Schep de paddenstoelen uit de pan en bak de stukken filet in dezelfde pan, rondom op hoog vuur snel bruin. Zet het vuur wat lager en bestrijk het vlees tijdens het bakken rondom met de glaze. Bak het vlees in ca. 8 minuten rosé. Haal uit de pan, laat 5 minuten rusten.
6. Snijd de filets in plakjes en serveer met de puree, paddenstoelen en boerenkoolchips. Garneer de borden met een plukje bietenkiemgroenten.

Ingrediënten voor vier personen
500 g everzwijnfilet, in 4 gelijke stukken
4 stukken boerenkoolblad of palmkool, gewassen
75 ml olijfolie
350 g knolselderij, geschild en in stukjes
350 g kruimige aardappels, geschild en in stukjes
50 g roomboter
300 g gemengde paddenstoelen
1 teen knoflook, uitgeperst
2 takjes rozemarijn, gerist
20 g bietenkiemgroenten
100 ml balsamicoazijn
1 teen knoflook, uitgeperst
45 ml honing
1 tl dijonmosterd

Werken bij Ruig

Op zoek naar een leuke baan bij een stabiel familiebedrijf met enorme historie? Dan zit je bij Ruig goed!

Je vindt al onze vacatures op onze speciale vacaturewebsite Werken bij Ruig. Als je reageert op een vacature hoor je binnen twee weken van ons. We kijken uit naar je bericht!