haas

Bij haas ben je er van verzekerd écht wild te eten. Kweken van haas is een moeilijke klus en vraagt om veel ruimte. De haas leeft namelijk solitair, ze komen alleen samen om te paren. Daarnaast krijgen ze lang niet zo veel jongen als bijvoorbeeld konijnen. Met andere woorden: kweken is absoluut niet rendabel.
Het donkerrode vlees van de haas is fijn en verfijnd, met een heerlijke wildsmaak. Karakteristiek is wellicht de beste omschrijving voor vlees van de haas. Het dier leeft voornamelijk van grassen en wilde kruiden en vult dit dieet aan met knoppen, zaden, twijgen en diverse landbouwgewassen. Dit proef je dan ook terug in het vlees van de haas. Heb je eenmaal de keus om haas te eten gemaakt, hou het dan gerust bij klassieke smaakcombinaties.

Herkomst

Niet alle hazen die tijdens het jachtseizoen in de winkel liggen zijn uit Nederland of Europa. Veel hazen worden bevroren geïmporteerd uit Zuid-Amerika. Kwalitatief maakt dat geen verschil. Misschien dat de getrainde wildliefhebber het wel kan herkennen. Immers, de smaak van wild is afhankelijk van hetgeen ’t dier in het vrije veld gegeten heeft. De hazen met herkomst Europa vallen onder het kwaliteitslabel Jagerstrots van Ruig.

 

Bereidingswijze

De diverse delen van de haas vragen om verschillende bereidingswijzen waarin de uitgesproken smaak tot zijn recht komt. De rug is het mooiste gedeelte van de haas en is ook zeer snel te bereiden. Na 15 à 20 minuten braden heb je een lekker mals rosé stukje vlees. Haas is ook in zijn geheel te bereiden. Het is echter dan wel aan te raden het vlees te larderen of met spek te omwikkelen en tijdens de bereiding regelmatig met het bakvocht te overgieten. Je kunt uitdrogen van de rug ook ondervangen door de haas na 20 minuten te versnijden. Houd hierna de rug warm en braad of stoof de bouten verder.

Highlights uit ons assortiment

Artikelnr. Sligro Artikelnr. Ruig Omschrijving
270613 14060 Hazenbout panklaar
270980 14170 Hazenrug panklaar
683918 14005 Haas in delen
5698 14238 Hazenrugfilet
Periode:

15 oktober – 31 december

Kenmerken
  1. Donkerrood en mager vlees
  2. Puur en eerlijk
  3. Karakteristieke smaak
  4. Seizoensproduct
  5. Jagerstrots