Hazenpad: de jacht op haas

Blogs, Wild & Gevogelte

De passie voor wild & gevogelte loopt bij Ruig als een rode draad door het bedrijf. Collega (en fanatiek jager) Daniël schrijft regelmatig verhalen voor ons personeelsblad, die eigenlijk veel te leuk zijn om voor onszelf te houden.

De dag begint met een volledige dubbele regenboog boven het jachtveld. Hoe fraai ook om te zien, het houdt wel in dat er regen valt. De buienradar gaf hoe dichter het weekend naderde een steeds grotere kans op een bui, we zullen wel zien wat het in de praktijk wordt.

Als we bij het jachtveld aankomen, spettert het al licht. Onze eerste blik op het veld laat een overdaad aan ganzen zien en in de lucht klinkt het piepende gegak van overtrekkende Kolganzen. Het blijft fantastisch om te zien en te horen. Ze hebben van ons weinig te duchten, vanaf 1 november is er een winterstop aan de orde en mogen er in dit gebied alleen Nijl- en Canadese ganzen, in het kader van exotenbestrijding, bejaagd worden. Het seizoen voor hazen is wel open en daarmee ligt de focus vandaag op hazen en wellicht dat we nog een wilde eend tegenkomen.

We zijn met elf jagers en drie junior-drijvers. We splitsen op in twee teams. Team twee neemt een ander deel van het jachtveld voor hun rekening. Op lijn trekken we met team één het eerste veld over, de ganzen slaan wat wind onder de vleugels en vertrekken naar een plek met meer rust. Op het naastgelegen weiland staan een aantal hazen nieuwsgierig te kijken naar ons groepje in regenkleding gestoken snuiters. Een aantal hazen kiest het spreekwoordelijke hazenpad, maar het duurt niet lang voor eerste schot valt en daarmee is ook het eerste haas het haasje. Even later komt een haas met een omtrekkende beweging recht op mij af, net op het moment dat ik de trekker over haal schiet meneer of mevrouw Langoor toch net een andere kant op. Mijn hagel slaat in het gras en mist doel.

We lopen verder en het is opvallend hoeveel hazen er buiten schot zijn, maar we weten er evengoed een paar te bemachtigen. Een gebroken plank maakt dat een deel van het jachtveld voor ons onbereikbaar is geworden. De resten van onze “brug” liggen aan elke kant van de sloot op de oever. Daar moet wat nieuws voor geregeld worden. De eerder zo nieuwsgierige hazen hebben dus mazzel, het weiland waar zij op vertoeven slaan we over. Tijdens de koffiepauze is de voorlopige score 4 hazen. Groepje twee voegt zich ook bij ons en met hun 9 hazen is het dus 13 geworden.

Het is inmiddels weer droog geworden. We gaan na de koffie en een broodje op pad naar het volgende jachtgebied. Een laatste blik laat zien dat er nog genoeg hazen rondrennen. Op het boerenerf parkeren we de auto’s naast de met plastic afgedekte berg van kuilgras. Een volgende bui slaat op ons neer en wat nog niet nat was, is dat nu wel geworden. Het weerhoudt ons niet en we trekken een eerste hoekje over. Drie knobbelzwanen maken zich log uit de voeten. In dit hoekje is het qua hazen erg rustig. In de verte horen we de knallen van team twee. Aan de andere kant van de boerderij ligt de rest van het veld en we lopen die kant op om daar verder te gaan. Een tocht met dan weer droog en dan weer wind en regen. Een groep Canada’s wordt, ondanks hun toeterende roepen, net te laat opgemerkt.

Eén van mijn collega-jagers roept me bij zich en wijst mij op een polletje verdord gras waar ik na goed kijken een gedrukte haas in kan ontdekken. Voorzichtig loop ik op het polletje af en het haas schiet op een gegeven moment uit de startblokken, ik laat Zoef op gang komen om de kans op ontsnappen te vergroten, ik leg aan en het haas komt al rollend tot stoppen. “Mooi schot”, hoor ik naast me en ik sta nog even perplex en laat het gebeuren op mij inwerken. Mijn eerste haas en de ene Waidmannsheil na de ander worden mij toegewenst. Ik krijg mijn buit aangereikt en het is een fraai exemplaar.

We trekken weer verder en we krijgen nog zat kansen, zodat het tableau aardig vorm krijgt. Het merendeel van de hazen weet voordat ze binnen schot raken echter een veilig heenkomen te vinden. Eén ervan rent richting een groepje hengelaars dat aan de ringvaart zit te vissen. De vissersmannen zijn zich niet bewust van het haas dat tot vlakbij nadert en die dan via de schaduwkant van een pomphuis voorbij hen glipt. Anderen lijken wel uitdagend over het naastgelegen weiland al springend hun triomf te vieren. Je kunt er alleen maar van genieten, ook als je ziet hoe groot sommige exemplaren zijn. De hazen die achter ons door de lijn slaan laten we sowieso lopen. Zelf stap ik bijna op een haas die achter mij op volle vaart wegspurt. Het is prima, laat maar lopen: het hoeft niet allemaal geschoten te worden.

Op één van de volgende weilanden raak ik samen met mijn buurman een haas, hij wordt als mijn tweede geteld. We nemen een pauze met heerlijke koeken die na de inspanning, zeker als je een aantal hekken over hebt moeten klauteren, een welkome traktatie vormen. We hebben op dit punt met groep twee afgesproken, maar die zijn nog niet echt in de buurt. We geven hun koeken aan één van de mannen op post en we gaan weer door. Nog weinig hazen voor de lopen, wel genoeg fladderaars waaronder ook Watersnipjes. Prachtig om te zien hoe die zigzaggend wegvliegen. De wat oudere jagers hebben de tijd nog meegemaakt dat ook daar jacht op mocht worden gemaakt.

We pakken met zijn drieën nog een laatste puntje weiland mee, de rest vertrekt richting de auto’s. Het levert nog een laatste haas op die van het landje precies in de richting van de auto-gangers zijn weg kiest. Daar had ‘ie toch anders over moeten denken. Terwijl wij in de stal toch maar voor een fikse bui aan het schuilen zijn arriveert team twee ook op het boerenerf. De hazen worden gepekeld (de urine wordt uit de blaas gedrukt) en we leggen in de stromende regen het tableau uit om ons respect naar het wild te tonen. Het klaart gelijk wat op.

Ondanks de vele regenbuien is het een fantastische dag geweest, met veel hazen op het tableau en zelfs een wilde eend, maar met nog heel veel meer hazen in het veld. Iets waar je als jager alleen maar tevreden over kunt zijn. Mijn eerste haas wordt mij overhandigt en wat er van de hazen niet voor eigen gebruik wordt bewaard, wordt naar de poelier gebracht. De jachtdag wordt afgesloten met een gezamenlijke late lunch. Na deze dag is het werk nog niet klaar, de maandag na de jacht sta ik met aanwijzingen van jachtmaatje Tom en onder grote belangstelling van jachthond Sem mijn haas uit de huid te helpen waarna ik deze controleer op ziektes en dan verder tot panklare filets en bouten verwerk. Weer een ervaring rijker, nu op zoek naar een lekker recept.

Meer inspiratie?

Nog meer lezen? Graag! We publiceren doorlopend mooie recepten, innovatie concepten en het meest opvallende nieuws. Alles wat je als echte foodie of foodprofessional nodig hebt dus!

Heb je nog vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact met ons op. Onze specialisten helpen je graag.