Het fascinerende verhaal van de haas

Blogs, Wild & Gevogelte

De jacht op haas in Nederland is vastgesteld van 15 oktober tot 1 januari. Niet alle hazen die tijdens het jachtseizoen in de winkel liggen zijn uit Nederland zelf. Veel hazen worden geïmporteerd uit Europa en Zuid-Amerika. Kwalitatief maakt dat geen verschil. Misschien dat de getrainde wildliefhebber het wel kan herkennen. Immers, de smaak van wild is afhankelijk van hetgeen ’t dier in het vrije veld gegeten heeft.

Het donkerrode vlees van de haas is fijn en verfijnd, met een heerlijke wildsmaak. De rug is het mooiste gedeelte van de haas en is ook zeer snel te bereiden. Na 15 à 20 minuten braden heb je een lekker mals rosé stukje vlees. Haas is ook in zijn geheel te bereiden. Het is echter dan wel aan te raden het vlees te larderen of met spek te omwikkelen en tijdens de bereiding regelmatig met het bakvocht te overgieten. Je kunt uitdrogen van de rug ook ondervangen door de haas na 20 minuten te versnijden. Houd hierna de rug warm en braad of stoof de bouten verder.

Ga je haas bereiden? Bekijk dan onze bereidingswijzer voor de exacte instructies.

Bij haas ben je er van verzekerd écht wild te eten. Kweken van haas is een moeilijke klus en vraagt om veel ruimte. De haas leeft namelijk solitair, ze komen alleen samen om te paren. Daarnaast krijgen ze lang niet zo veel jongen als bijvoorbeeld konijnen. Met andere woorden: kweken is absoluut niet rendabel.

Heb je eenmaal de keus om haas te eten gemaakt, hou het dan gerust bij klassieke smaakcombinaties. Serveer bij haas groente als spruitjes, rode kool, witlof, groene kool of broccoli. Als garnituur passen heel goed stoofperen, cranberry’s, kastanjepuree of gestoofde appeltjes.

Hazen hebben hun hele leven in de vrije natuur doorgebracht, puur scharrelvlees dus. Zeer mooi vlees, waarmee je eindeloos kunt variëren. Bedenk nu nog maar een reden om haas niet op het menu te zetten!

Instructievideo filets uit een hazenrug snijden

Een hazenrug bevat de filets en haasjes. Heerlijk vlees met de échte wildsmaak. Productspecialist Armand Janssen laat zien hoe je ze uit de rug kunt snijden in deze video.

Ben je benieuwd hoe de jacht op haas verloopt? Onze collega Daniël heeft er een geweldig verhaal over geschreven!

Wist je dat we ook een kant-en-klare hazenpeper in ons assortiment hebben? Met maar liefst 49% hazenvlees! De uitjes, champignons, winterpeen, rode wijn en appelstroop zorgen voor een heerlijke smaak.