Het hazenpad kiezen

Blogs, Wild & Gevogelte

De passie voor wild & gevogelte loopt bij Ruig als een rode draad door het bedrijf. Collega (en fanatiek jager) Daniël schrijft regelmatig verhalen voor ons personeelsblad, die eigenlijk veel te leuk zijn om voor onszelf te houden.

Met de opening van het jachtseizoen op 15 oktober kan er in Noord-Holland nog op haas gejaagd worden. Voor Limburg, Groningen en Utrecht is de jacht op haas door de minister tijdelijk gesloten. Nu zijn jagers bij wet gehouden aan het behouden van een redelijke wildstand en daarom tellen jagers ook de hazen in hun jachtveld om zo te kunnen bepalen wat de stand is. Deze telgegevens uit de praktijk zijn echter niet meegenomen in het rapport dat ten grondslag ligt aan het tijdelijk sluiten van de jacht op hazen, daardoor is het beeld ontstaan dat het slecht gaat met de stand van hazen en het heeft de soort sinds kort op de rode-lijst geplaatst. Een bodemprocedure moet hier uitsluitsel in geven. In Friesland werd de jacht in zijn geheel gesloten omdat er bezwaar was gemaakt tegen het faunabeheerplan omdat er geschatte cijfers gebruikt zijn omdat door de coronabeperkingen geen tellingen konden plaats vinden. Op het moment dat ik dit schrijf is dit bezwaar afgewezen en het faunabeheerplan is alsnog goedgekeurd. Om even aan te geven waar je als jager mee te maken hebt.

Op 22 oktober meld ik me om 7:15 op het nieuwe tijdelijke verzameladres bij Tom. Door een stroomstoring op mijn huisadres was het nog even een gedoe alle, al klaarliggende, spullen bij elkaar te rapen. Gelukkig was ik dik voor mijn wekker wakker, want die stond dus stroomloos. De avond ervoor heb ik nog wel even overwogen op mijn telefoon een alarm aan te zetten, maar had dat dus niet gedaan. Het is goed afgelopen in ieder geval. Een nieuw verzamelpunt doordat Wil tijdelijk geblesseerd is. Met Sandra en Wilco doen we een bakkie en daarna gaan we op pad. Onderweg pikken we nog een jager en zijn zoon op.

Aangekomen bij het eerste deel van het jachtveld valt het op dat hier een zonnepark wordt aangelegd. Ook vandaag wordt daar kennelijk gewerkt. In het verleden liepen we ook daar het weiland af, tijden veranderen. Het is in ieder geval prima weer als we het eerste weiland opgaan. De temperatuur is bovengemiddeld, dat hebben we wel eens anders meegemaakt. Een zonnetje, dauw op het veld en al snel ook de eerste hazen. Ook in mijn spoor schieten twee hazen af, de een naar links, de ander naar rechts. Ja, kies dan maar eens in een split second. Ook in de lucht valt er genoeg te beleven en het is daardoor continue goed scannen waar wat binnen schot gaat komen. Na een aantal weilanden verlaten we dit gebied. We hebben in ieder geval een aantal hazen kunnen bemachtigen. Onze bikkel van een drijver loopt met haas te sjouwen, zijn pa merkt op dat de vorige keer dat ie mee was, de haas nog redelijk door het gras sleepte. Het grut wordt groter. Ook hebben we een gans op het tussentijds tableau. Het andere deel van de groep jagers, die een andere kant van het jachtveld voor zijn rekening heeft genomen, voegt zich bij ons. Ook komt de geblesseerde Wil langs voor een bakkie en hij heeft gevulde koeken meegenomen. Jachthond Sil oefent zijn zwemkunsten in een prutsloot, waardoor de golden retriever eerder op een zwarte labrador lijkt. De jonge drijvers vinden het prachtig en hopen door het in het water gooien van wat eikels dat ze de hond kunnen bewegen tot nog een zwempartij.

Na deze pauze vertrekken we naar het jachtveld bij de volgende boerderij. Op het erf is even zoeken naar een geschikt plekje voor de auto’s. De boer is druk met van alles en nog wat en tussen de machinerie, kuil en bierborstel door parkeren we op een aangewezen stukje erf. De velden zitten vol met allerhande soorten ganzen. We lopen ook hier de velden af, klimmen over hekken, hebben wat last van een groep pinken waar er een zo eigenwijs is dat hij maar voor ons op blijft lopen. Uiteindelijk krijgen we het dier zo ver dat ze toch maar terug gaat naar de rest van haar soortgenoten. Tussen het hazen door niet de ganzen en eenden uit het oog verliezen. Met een mooie rol (van het haas) bemachtig ik ook mijn eerste haas van de dag. Ik krijg kans op een volgende haas doordat jachthond Sem prachtig voor staat. Bij het opstoten van het haas, rent die net in een richting waarbij ik met mijn schot mogelijk de baan van Sem zou kruizen, ik neem het risico maar niet. Verder over de weilanden. Jachthond Sil neemt zo nu en dan weer een prutsloot voor zijn rekening. Het zal wel warm zijn, hij wordt er niet schoner op. Een van de posten wijst ons op een haas, we denken dat hij die geschoten heeft maar bij nadere beschouwing zien we dat het die al redelijk aangevreten is en er al een tijdje moet liggen. We laten ‘m verder liggen. Een buizerd of andere predator zal er wel raad mee weten.

Hoewel de dag prachtig begon, lopen we toch tegen een bui regen aan. We zijn dan al aardig op weg en kort daarop staan we weer op het boerenerf en blazen einde van de jacht. Op een strookje in de luwte van een stal leggen we het tableau. Een mooi aantal hazen, een stuk of acht ganzen, wat woerden en een houtduif. Niet iets waar we over mogen klagen. Van de door mij meegenomen zak met mini-marsjes e.d. raakt gelukkig de bodem ook snel in zicht. Sil ziet er al weer wat minder zwart uit. Alles en iedereen wordt ingeladen en we sluiten af met een gezellige lunch en sterke verhalen.

Meer inspiratie?

Nog meer lezen? Graag! We publiceren doorlopend mooie recepten, innovatie concepten en het meest opvallende nieuws. Alles wat je als echte foodie of foodprofessional nodig hebt dus!

Heb je nog vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact met ons op. Onze specialisten helpen je graag.