Het wildseizoen: bestaat dat nog?

Blogs, Wild & Gevogelte

Er is geen moment in het jaar te bedenken waarop er géén wild te verkrijgen in. Loop een van onze vestigingen binnen – het maakt niet uit welke – en je kunt de deur uit lopen met het meest eerlijke vlees uit de vrije natuur. Écht wild. Toch wordt er vaak nog gesproken over het wildseizoen. Wat is dat dan?

Traditie

Een van de mooiste seizoenen voor culinair Nederland is het wildseizoen. Traditiegetrouw start dit op 15 oktober. De jacht op de haas en fazant opent dan namelijk. Ook alle andere wildsoorten mogen op 15 oktober bejaagd worden. Eén uitzondering: het ree. De reegeit (het vrouwelijke ree) wordt van 1 januari tot 15 maart bejaagd, de reebok (dat is de mannelijke variant) tussen 1 mei en 15 september. Ree is, wat we noemen, zomerwild.

Met andere woorden: als je in het najaar een Ruig-vestiging bezoekt, zie je het mooiste wild en gevogelte uit ons assortiment. Perfect voor je kerstmenu, bijvoorbeeld. Maar wild is ook perfect tijdens zo’n ijzig koude, winterse avond. Een stoofschotel van wild is dan het ultieme comfort food.

Het hele jaar wild

Dat het hele jaar wild beschikbaar is, hadden we reeds vastgesteld. Maar hoe weet je dan of het stukje vlees op je bord ook echt wild uit de vrije natuur is? Daarvoor heeft Ruig een kwaliteitslabel ontwikkeld: Jagerstrots. Alleen als het dier volledig vrij leeft – en dus niet is bijgevoerd of uitgezet – hangen we er de naam Jagerstrots aan.

We zijn er zeker van dat er met respect voor het dier en de natuur gejaagd wordt. Dat komt omdat we kiezen voor gediplomeerde jagers. Zij keuren het wild en bevestigen een unieke, genummerde verklaring aan het dier. Vervolgens komt een officiële keurmeester van het NVWA voor de tweede keuring. Dat geeft zekerheid. Wild van Ruig is het meest pure, meest hoogwaardige stukje vlees.

Gekweekt wild

Naast echt wild onder de naam Jagerstrots bestaat er ook gekweekt wild. Daar is niets mis mee (je vindt het ook in het assortiment van Ruig) mits je er open en eerlijk over bent. Dat zijn we. Daarom zie je bij ons hert uit Nieuw-Zeeland ook geen Jagerstrots-keurmerk. En we noemen het een boerderijhert. Net zo lekker als wild, maar dan wat milder van smaak.

Dat patrijs wordt uitgezet ten behoeve van de jacht is wat ons betreft ook geen geheim. Kwalitatief is het namelijk uitstekend vlees. Fijn van smaak, maar wat aan de droge kant. Niet echt wild, dus. Maar dat hoeft geen probleem te zijn: jaarrond kun je kiezen. Er is voor elk wat wilds. Dus tot snel in één van onze vestigingen!

Meer inspiratie?

Nog meer lezen? Graag! We publiceren doorlopend mooie recepten, innovatie concepten en het meest opvallende nieuws. Alles wat je als echte foodie of foodprofessional nodig hebt dus!

Heb je nog vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact met ons op. Onze specialisten helpen je graag.