Geitenlamsvlees is in Nederland nog een onbekend en ondergewaardeerd product, terwijl het wereldwijd wordt beschouwd als luxe delicatesse. Het is samen met kip zelfs het meest gegeten vlees wereldwijd. Het jonge vlees is heel toegankelijk en delicaat. De smaak van geitenlamsvlees is uniek, vol en romig, ietwat zoetig en mild. Daarnaast is het voedzaam en eenvoudig te bereiden, het prikkelt de culinaire creativiteit en is afkomstig uit eigen land. Door het hoge eiwitgehalte en het lage vetpercentage sluit geitenlam ook nog eens helemaal aan bij de huidige gezondheidstrends van de consument.

Vol van karakter

Het geitenlamsvlees laat zich gemakkelijk verwerken in een breed scala aan gerechten. Rosé gebraden is het vlees lekker sappig met een heerlijke bite. Langzaam gegaarde stoofstukken, als een voorbout, hebben juist een bijzondere zachte textuur. De achterbout heeft veel karakter. Het vlees van de bout is zeer geschikt voor de bekende saté kambing uit de Indonesische keuken. Laat je bij het bereiden vooral inspireren door de jarenlange culinaire traditie die het geitenlamsvlees kent in mediterrane en oosterse landen.

Waarom geitenlamsvlees?

1. Maatschappelijk verantwoord

Door de groeiende populariteit aan geitenkaas en -melk nemen de geitenboerderijen in ons land toe. De helft van de geitenlammeren die geboren worden zijn bokjes. Omdat zij geen melk geven, gaan zij op transport naar het zuiden van Europa om daar vervolgens als delicatesse geserveerd te worden. Verschillende organisaties promoten daarom geitenlamsvlees op het Nederlandse bord. Tijd om het Nederlandse geitenlamsvlees op tafel te zetten. Want ze zijn veel beter af als ze niet op transport gaan, maar gewoon hier lekker worden opgegeten. Een prachtig traditioneel product van eigen bodem met een goed verhaal over dierenwelzijn en milieu.

2. Respect voor het dier

Het geitenlamsvlees is afkomstig van een vijftal geitenboerderijen uit Nederland. Al deze boerderijen huisvesten hun geiten in potstallen met stro en werken volgens een uniek protocol waarin de gezondheid en het welzijn van de dieren goed gewaarborgd zijn. Dat zorgt voor minder stress, minder transportkilometers, minder medicijngebruik en een laag percentage uitval onder de dieren.

3. Seizoensproduct van eigen bodem

Geitenlamsvlees is een bijzonder product. Naast het feit dat de geitenlammeren uit Nederland komen is het ook een seizoensproduct. Van april t/m september kun je genieten van dit overheerlijke vlees. Voor restaurants dé mogelijkheid om zich te onderscheiden.

Recept - Indiase curry van geitenlam

Ingrediënten voor 4 personen

  • 1 kg geitenlam stoofvlees
  • 2 el olie
  • 2 tl zout
  • 200 ml water
  • 1 tl zwarte peperkorrels
  • 8 kardemompeulen
  • 2 grote rijpe tomaten, in blokjes gesneden
  • 100 gram versgeraspte kokos, verwerkt tot pasta
  • 1 grote groene peper
  • Koriander
  • Voor de kruidenpasta:
  • 3 kardemompeulen, alleen zaadjes
  • 2 tl mosterdzaadjes
  • 1 tl zwarte peper korrels
  • 4 - 6 gedroogde rode chilipepers
  • 1 tl kurkuma
  • 1 grote ui, gesnipperd
  • 1 el fijngehakte knoflook
  • 2 tl gember, fijngesneden

Bereidingswijze

  • Maal de kardemompeulen, mosterdzaadjes en peper fijn. Voeg de chilipepers toe en maal alle ingrediënten tot een pasta. Meng deze pasta vervolgens met de kurkuma. Verwerk dit met de ui, knoflook en de gember in de keukenmachine tot een smeuïge kruidenpasta.
  • Verhit de olie in een steelpan. Bak de hele kardemompeulen en de peper op een lage tot middelmatige temperatuur ongeveer 1 minuut.
  • Draai het vuur vervolgens hoger. Voeg het vlees toe en bak ca. 5 minuten tot het bruin begint te kleuren.
  • Voeg de kruidenpasta toe en bak 10 minuten mee. Voeg vervolgens de tomaten toe en stoof gedurende 4 à 5 minuten.
  • Voeg daarna de kokospasta, het zout en het water toe. Laat dit geheel minimaal 1 uur zachtjes doorkoken tot het vlees zacht is.
  • Serveer met grof gehakte koriander.