Kies & bereid kwaliteitskip

ChefsKip, Instructies, Wild & Gevogelte

Wat is nou de lekkerste kip? Die vraag krijgen we vaak en dat is logisch. Want er is zó veel te kiezen. De ene kip is de andere niet. Zodra je een mooie kip hebt gekozen, borrelt de volgende vraag op: hoe bereid ik het vlees optimaal?

We bieden kippen met diverse keurmerken: Beter Leven, Label Rouge en biologisch. Daarnaast heeft ook het voer van de dieren effect op de smaak – denk aan maïskippen – en hebben we zelfs kip met AOC (Appellation d’Origine Contrôlée) in ons assortiment. We helpen je graag de juiste keuze te maken!

? Scroll naar beneden voor onze bereidingstips! ?

Wil je een unieke kip van de barbecue serveren? Spray het vlees dan tijdens de bereiding in met je favoriete drank, bijvoorbeeld bier of whisky. We raden aan om een waterspuit te gebruiken en elk kwartier het vlees in te sprayen.

Kies bewust

Bressekip

Poule de Bresse: de beste kip ter wereld. De kip heeft zelfs het AOC-zegel. De bressekip wordt gevoerd met tarwe, maïs en karnemelk. Combineer dat met 10m2 leefruimte per kip en er ontstaat uniek zacht kippenvlees.

Scharrelkip Label Rouge Des Landes

Een kip uit Des Landes is absoluut uniek: ze leven in een bos, zonder omheining. Ultiem scharrelvlees.

Op verzoek marktklaar: met de organen, kop en poten er nog aan. Dit maakt de kip nóg smaakvoller.

Scharrelkip Label Rouge

De Franse Label Rouge-kippen lopen minimaal acht uur per dag rond in de open lucht.

De regels voor de boeren zijn zeer streng. De kwaliteit is erg hoog en de smaak zoals kip bedoeld is.

Poulet Noir

Poulet Noir wordt verkocht met Label Rouge-keurmerk. Het vlees heeft een stevige bite en een uitgesproken, wat nootachtige smaak. Dit komt mede door hoogwaardig plantaardig voer. Perfect voor coq au vin!

Maïskip

Maïskip is wat zoeter van smaak en geler van kleur dan reguliere kip. Dat maakt het een toegankelijk stukje vlees. Ideaal om te braden of grillen. Regulier en als Label Rougescharrelkip te verkrijgen.

Kemper Landhoen

De biologische Landhoen wordt door vele topchefs gezien als de beste kip van Nederlandse bodem. Een pittige tante die het goed doet in elke keuken: dus ook in smaakvolle exotische gerechten. De kip is vol en stevig.

Scharrelkip 1* BLk

De Dierenbescherming heeft het Beter Leven keurmerk ontwikkeld om  diervriendelijkere producten herkenbaar te maken. Het vlees van een kip met één ster is steviger, malser en voller van smaak.

Soepkip

Een soepkip is veelzijdiger dan de naam doet vermoeden. Ook als je zelf pulled chicken wil bereiden of een vol-au-vent is een soepkip een goede keuze. Het is een wat oudere legkip. Daarom is het vlees minder mals maar sterker van smaak.

Coquelet & poussin

De coquelet is een jong haantje en weegt ca. 450 gram. Een poussin is een vrouwelijk piepkuiken en een slag kleiner. Beiden worden in het geheel gebraden. Het vel wordt knapperig en het vlees intens mals. Het lekkerste? Je hoeft niet te delen!

Meer zin in een kalkoen?

Denk je aan Kerst, dan zie je een boom, lichtjes, gezelligheid en … een kerstkalkoen op tafel. Een smaakvolle traditie waar wij gek op zijn! Van generatie op generatie kweken de landbouwers in het Westen van Frankrijk de allerbeste kalkoenen met de beste granen van het land.

Door te kiezen voor een kalkoen met Label Rouge-keurmerk kies je voor het beste van het beste. Met een twee keer zo lang leven als een reguliere kalkoen en een vrije uitloop is niet alleen het dierenwelzijn optimaal, maar daardoor ook de smaak. 

Let op! Om teleurstelling te voorkomen raden we je aan om je kerstkalkoen altijd te bestellen. Overleg met de poelier over de beschikbaarheid en gewichten.

Perfecte bereiding van kip

De klassieke bereiding van een hele kip is in de oven, maar ook op de barbecue is kip heerlijk.

Om tot het beste resultaat te komen hebben we een aantal adviezen voor je op een rij gezet.

Droog de kip voor bereiding goed met keukenpapier: dan wordt ‘ie extra knapperig.

Vul de kip met smaakmakers zoals bijvoorbeeld citroen, rozemarijn en knoflook.

Kruid de kip flink. Paprika, knoflook en komijn zijn goede smaken voor kip. Gebruik ook voldoende zout: een theelepel per pond is niets te veel.

Lekker knapperig vel bereik je door het vel met een lepel (voorzichtig!) los te halen van het vlees. Je kunt dan tussen het vel en het vlees kruiden. Nóg lekkerder! Wil je een extra sappige filet? Smeer dan boter onder het vel op de borst.

Meet de kerntemperatuur. We adviseren 75 °C, afhankelijk van je smaak kun je daar wat aan sleutelen.

Gebruik aluminiumfolie als de kip te snel bruin wordt. Je kunt ook de borst afdekken om te voorkomen dat de kip droog wordt.

Oven

Gebruik een braadpan of -slede met een rekje, zodat de kip overal gaart.

 

Verwarm voor op 225 °C, verlaag de temperatuur direct naar 175 °C zodra de kip de oven in gaat.

Bedruip elk kwartier de kip met vet uit de braadpan.

Barbecue

Warm de BBQ op tot 175 °C, met de deksel erop. Zorg dat de kolen aan de zijkanten van de BBQ liggen (indirect) en zet een lekbakje er tussenin.

Een kiphouder kun je vullen met bier of whisky, voor een unieke smaak. Ook kun je een blikje gebruiken.

Gevlinderde kip is sneller te bereiden. Bekijk het YouTube-kanaal van Koninklijke Ruig voor een instructie.