Konijn op het menu? Jazeker!

Blogs, Wild & Gevogelte

Konijn eten is de laatste jaren wat uit de gratie geraakt. Zeker boven de grote rivieren wordt het vlees hooguit met Kerst bereid. Laten we daar vanaf stappen, want het is zonde. Het is heerlijk vlees met een exclusieve smaak.

Opvallend genoeg was konijnenvlees in de eerste helft van de 20e eeuw juist een typisch gerecht voor het armere deel van de bevolking. Konijnen hebben veel minder ruimte nodig dan, bijvoorbeeld, een rund en konden gevoerd worden met groenteafval. Sterker nog: vaak liet men de konijnen ‘grazen’ van het gras dat toch voorhanden was. Onze tamme konijnen komen uit Frankrijk en zijn constant van kwaliteit. Want de tijden zijn inmiddels veranderd, maar nog altijd is konijn hoogwaardig vlees en het zeker waard om op je menu te staan.

Het vlees van tamme konijnen is zeer mals. De dieren worden jong geslacht – na 12 tot 13 weken. Dan is het vlees sappig en mals. De structuur van konijn is sowieso erg fijn en de smaak is mild. Het lijkt daardoor zelfs wat op gevogelte. Dat maakt het perfect passend bij ieder seizoen. Noem het in mei een lentekonijn en serveer het met asperges. In de winter stoof je het langzaam in een donker bier en heb je een fantastisch gerecht voor de koude maanden.

Wist je dat tam konijn ook erg gezond is? Als je niet zo zwaar wil of kan tafelen, kun je met konijn alle kanten uit. Een konijnenbout bevat per ons slechts 4 gram vet. Het kan dus prima in diverse diëten gegeten worden. De rug en schouders bevatten wel wat meer vet, maar over het algemeen kun je stellen dat het een licht stukje vlees is. Dat het cholesterolgehalte laag is en de vetkwaliteit zeer hoog is, is dan mooi meegenomen.

Met onze productspecialist Armand Janssen hebben we een video gemaakt over het opdelen van konijn. Zo kun je met het hele dier werken. Dat is economisch gezien het meest voordelig en in enkele minuten voor elkaar.

Bekijk de video met Armand nu!

Nadat je het konijn versneden hebt, is het tijd voor een lekker gerecht. Het konijnenvlees is een traditioneel ingrediënt voor paëlla. Dit typisch Spaanse gerecht met konijn en kip vindt zijn oorsprong in Valencia, waar men de ingrediënten die voorhanden waren gebruikte. Op de boerderij waren kippen ruim voorhanden en liepen ook vaak konijnen. Als Sligro-verspartner verwijzen we je graag naar de Sligro-website voor een paëlla-recept dat geïnspireerd is op het origineel uit Valencia.

Wil je meer lezen over konijn of ons assortiment bekijken? Open dan onze brochure Tam. Ben je op zoek naar wild konijn? Kies dan voor de wildbrochure.