Kwartel bereiden in de pan, de oven en op de BBQ

Instructies, Wild & Gevogelte

Kwartel bereiden is niet lastig, maar vraagt wel om de juíste bereiding. Het is delicaat gevogelte met een heerlijk zachte smaak. Met onze instructies is de perfecte bereiding van kwartel niet zo lastig. We beantwoorden de belangrijkste vraag: hoe lang moet je kwartel bakken? Ook beschrijven we hoe je kwartel bereidt in de oven. Liever barbecueën? Dat is ook erg goed te doen. In het ideale geval bereid je de kwartel op een kamado. Tot slot: wat is de ideale kwartel kerntemperatuur?

Bereiding in de pan

Laat de kwartel voor bereiding eerst op temperatuur komen. Verhit bakboter in een pan en braad de kwartel kort aan op hoog vuur aan alle zijdes. Het doel is om de kwartel mooi bruin te kleuren in een minuut of drie.

Plaats de deksel op de pan en braad je kwartels op laag vuur nog 15 minuten. Als je kruiden en specerijen wil toevoegen is dit het ideale moment om dat te doen. Bedruip de kwartels na een paar minuten met het braadvocht. Na bereiding laat je de kwartels idealiter een minuut of 10 onder aluminiumfolie rusten.

Bereiding in de oven

Laat de kwartel voor bereiding eerst op temperatuur komen. Verwarm de oven voor op 200°C en verhit ondertussen bakboter in een pan en braad de kwartel kort aan op hoog vuur aan alle zijdes. Het doel is om de kwartel mooi bruin te kleuren in een minuut of drie.

Leg de kwartels op hun rug in een braadslede en gaar ze 10 minuten door in de oven. Dit kun je eventueel met een bouquet garni doen voor de optimale smaak. Denk daarbij bijvoorbeeld aan rozemarijn.

Bereiding op de BBQ

Breng je barbecue op temperatuur, het doel is ongeveer 180°C. Rol de kwartel in katenspek en bind het met keukentouw vast. Dit voorkomt dat het vlees droog wordt. Gaar de kwartels 30 minuten op de barbecue met de deksel erop.

Tip! Je kunt de kwartel vullen met gehakt en kruiden voor bereiding.

De kwartel is een kleine, gedrongen vogel van een centimeter of 17 groot. De staart van een kwartel is kort en de vleugels zijn relatief lang. Vroeger was de kwartel een wildsoort, maar tegenwoordig is het tam gevogelte: pluimvee.

Van oorsprong vond je de kwartel in heel Europa in grote schaal in het wild. Er is altijd erg veel op de kwartel gejaagd voor z’n smakelijke vlees. Vooral in de mediterrane landen was het populair gevogelte. Door overbejaging (en de wijze van landbouw van tegenwoordig) zijn er niet veel wilde kwartels meer over. De Wet Natuurbescherming beschermt de kwartel tegenwoordig dan ook in Nederland en mag niet bejaagd worden. Vergelijkbare regels gelden in de rest van Europa.

De kwartel importeren wij uit de Franse streek Aquitaine, om precies te zijn uit Les Landes. Naast de reguliere kwartels bieden we Label Rouge-kwartels. Deze scharrelkwartels hebben een uitloop naar volières en worden in kleinschalige, lichte stallen gehouden.

Kerntemperatuur

Ondanks dat je een kwartel goed wil doorgaren, is het voor de sappigheid en malsheid van het vlees aan te raden geen al te hoge kerntemperatuur aan te houden. Ons advies is de kerntemperatuur naar 70°C te brengen. Dan is de kwartel door en door gaar, zonder droog te worden. Meet de kerntemperatuur in de dijen van de kwartel.

Instructievideo kwartel uitbenen & fileren

Een kwartel is klein gevogelte met een grootse smaak. Het uitbenen en fileren is wel even een precies klusje, maar volg je deze video met onze productspecialist Armand Janssen moet het in orde komen. Heb je vragen? Laat het ons dan weten!