Lees nu alles over tamme eend
Als je voor eendenborst kiest, stellen we je de keuze: wil je eendenfilet van de ‘canard’ of de ‘canette’? Maar wat is nou het verschil? En wat kun je met eendenbouten? We gaan er in dit artikel dieper op in.
De tamme eenden in ons assortiment worden gefokt in Les Landes, een streek in het zuidwesten van Frankrijk. Ook komen er eenden uit het noordwesten van het land. De kwaliteit van Franse eenden is subliem. De verhouding tussen het vlees en ’t vetlaagje wat eend kenmerkt is perfect. Daardoor is de smaak van Franse eend ultiem.
Van de eend zijn de filets – eendenborst – en de bouten het meest populair. Daarnaast kun je uiteraard kiezen voor een hele eend. Waar je ook voor kiest, je krijgt de vraag: wil je een canard of een canette?
Laten we beginnen met het verschil tussen de twee: de canard is een mannelijke eend, de canette een vrouwelijke eend. Deze benaming gebruiken we alleen bij tamme eend – voor wilde eend geldt dat onderscheid niet.
De mannelijke tamme eend is een flink stuk groter dan de vrouwelijke variant. De ‘filet de canette’ weegt gemiddeld 180 tot 200 gram, eendenborst van mannelijke eenden is met 350 tot 400 gram ongeveer twee keer zo zwaar. De smaak is echter gelijk: filet de canard is ietsje grover van draad, maar eerlijk is eerlijk: dat verschil zul je niet snel proeven. Voor de bouten van tamme eenden geldt hetzelfde onderscheid. Bouten van de canard wegen zo’n 360 gram, bouten van een vrouwelijke eend zijn gemiddeld 200 gram zwaar.
Onze bereidingsadviezen
Eendenfilet bereiden
Of je het nou eendenborst of eendenfilet noemt: dit populaire stukje eendenvlees is bij velen geliefd. Dit is bij ons één van de meest populaire producten zelfs. Om de eendenfilet te bereiden start je altijd met het kruislings insnijden van de vetlaag. Niet te diep, je moet het vlees niet raken.
Je hoeft de pan niet vooraf op te warmen en je hebt geen olie of boter nodig. Leg de filet met de vetkant naar beneden in de pan. Op middelhoog vuur bak je de filet van canette 7 tot 10 minuten. Filet van de canard mag iets langer, want die filet is dikker. Draai de filet om – als het goed is is een flink deel van het vet weggesmolten en is deze kant lekker bruin en knapperig. Na een minuut of 4 op de vleeskant gebakken te zijn heb je een prachtige, rosé eendenfilet.
Wil je eendenborst op de barbecue bereiden? Dan raden we zeker canard aan. Omdat die filet dikker is voorkom je dat het vlees ‘doorslaat’ en serveer je moeiteloos een prachtig stuk vlees.
Eendenbout bereiden
Eendenbouten zijn zeer smaakvol. Kruiden zijn vrijwel onnodig. In de bereidingswijzer adviseren we om de bouten in een voorverwarmde oven te garen. Gebruik daarvoor een braadslede met wat bakboter of eendenvet. Bedruip de bouten regelmatig tijdens het garen en trek er 2 uur voor uit (canette), voor de canard mag je hier een halfuur bij optellen.
Draai de bouten zo af en toe. Zorg er voor dat je het laatste halfuurtje het vel naar boven hebt liggen. Dan wordt het vel lekker knapperig en dat geeft een extra dimensie aan de bouten.
Ben je fan van de gekonfijte eendenbouten? Dan kun je uiteraard confit de canard bij ons kopen. Tip: verwarm de bouten eerst, in blik of de vacuümzak, in een pan heet water – koken is niet nodig. Zo smelt het vet wat om de bouten heen zit en kun je ze gemakkelijk uit de verpakking halen.
De gekonfijte bouten zijn al gaar, dus het is slechts zaak om ze te verwarmen. Dit kun je in de oven doen: 180 graden, 20 tot 30 minuten met het vel naar boven, of onder de grill in 10 tot 15 minuten.
Tip! Bewaar het vet uit de verpakking en bak er bijvoorbeeld je aardappeltjes in. De smaak is onovertroffen! Net als bijvoorbeeld frituurvet kun je het meerdere keren gebruiken.
Wil je zelf de bouten konfijten? Begin dan met het (droog) marineren van de bouten. Kies smaakmakers waar je van houdt en laat de bouten afgedekt tenminste 24 uur in de koelkast de smaken opnemen.
Smelt eendenvet of ganzenvet in een pan en breng het naar zo’n 85 graden. Leg de eendenbouten erin en gaar ze net zolang totdat het vlees net niet van het bot valt. Dit duurt minimaal 2 uur, maar omdat je op lage temperatuur gaart kan het absoluut geen kwaad om meer tijd te besteden aan dit proces. Voor het serveren moet je de bouten nog even afgrillen voor een knapperig resultaat.
Hele eend bereiden
In de bereidingswijzer adviseren we het volgende voor de bereiding van een hele eend: Zet een ruime ovenschaal of plaat onderin een oven van 220°C en schenk daar water in (dat vangt het vet op). Laat de eend in 15 minuten kleuren op een rooster. Haal de eend uit de oven, verlaag de temperatuur naar 170° en gaar de eend in zo’n 75 minuten geheel. Bedek eventueel het laatste half uur de filets met aluminiumfolie.
Toch is het wat ons betreft aan te raden om hele tamme eend niet geheel te bereiden. De bouten hebben een lange bereidingstijd nodig. De filets zijn snel klaar en hebben geen hoge kerntemperatuur nodig. Ons advies is om de eend te splitsen. Deze video van onze productspecialist Armand Janssen laat op eenvoudige wijze zijn hoe je een eend kunt fileren. Aparte bereidingen zorgen voor het optimale resultaat.
Wil je nog iets weten?
We hebben in dit artikel het verschil tussen de canette en de canard beschreven en de bereidingen van de diverse delen van eend behandeld. Je weet nu welk product je het beste kunt kiezen en de vragen van je gasten beantwoorden. Is er toch nog iets dat je wil weten? Bekijk dan onze brochure of stel je vraag aan één van de specialisten in onze vestigingen.