Nieuws

Beter Leven week – 22 t/m 28 oktober

Naast het reguliere gangbare kipproduct, hebben we ook heel veel andere smakelijke kippen. Vrije uitloopkippen, sterren-kippen, biologische kippen maar vooral zuivere rassen die garant staan voor pure smaakbeleving. Uit binnen-­ en buitenland.

In Nederland heeft de Dierenbescherming een keurmerk ontwikkeld om diervriendelijke producten te ondersteunen. Het bestaat uit het logo van de Dierenbescherming met de vermelding ‘Beter Leven’ en bestaat uit een 3-sterrensysteem waarbij elke ster staat voor beter dierenwelzijn. 3 Sterren is het meest diervriendelijk en is (vergelijkbaar of gelijk aan) biologisch. Deze kippen hebben onder andere meer leefruimte, overdekte uitloop, meer daglicht en voer met een hoger aandeel granen. Het zijn kippen van een langzaam groeiend ras die langer leven, sterker en minder kwetsbaar zijn dan reguliere kippen.

Ruig is gecertificeerd voor verwerking van producten met het ‘Beter Leven’ keurmerk, wat vrij uniek is. Op 25 november 2014 kregen wij een Beter Leven keurmerk van de Dierenbescherming. Dat wil zeggen dat wij zelfs kippen verwerken en leveren die aan extra hoge eisen voldoen op het gebied van dierenwelzijn.

Gevogelte met 1 ster

Scharrel is bij Ruig altijd minimaal 1 Ster gecertificeerd. Groot gedeelte hiervan snijden we zelf uit in Oostzaan, onder andere de schaalverpakkingen voor de winkels. De kippen die we hiervoor gebruiken leven op geselecteerde pluimveebedrijven en zijn van een speciaal robuuster ras. Het is een sterker, langzamer groeiend ras. Uit onafhankelijk onderzoek is aangetoond dat deze kippen aantoonbaar gezonder blijven en een beter welzijn genieten. Bovendien krijgen de dieren meer ruimte dan gewone kippen. Naast de extra ruimte in de stal is er een overdekte uitloop naar buiten, waardoor de kippen nog meer bewegingsvrijheid hebben. Inclusief de uitloop hebben de kippen 40% extra ruimte ten opzichte van gangbare kippen. Daarnaast krijgen ze meer graan dan gewone kippen, zowel in het voer in de stal, als ook het graan wat dagelijks bij wordt gestrooid in de overdekte uitloop.

Gevogelte met 2 sterren

De maïsscharrel Kemperhoen is één van de kippen met 2 sterren binnen ons assortiment. Naast de bij 1-ster criteria moet het kuiken in ieder geval een vrije uitloop in de buitenlucht hebben. Daardoor hebben de kippen (veel) meer leefruimte. Hier mogen ze vanaf een leeftijd van 3 weken minimaal 8 uur per dag in rondscharrelen. Kippen zijn van oorsprong bosdieren. Een groot en open weiland zullen ze daarom niet gebruiken. In de vrije uitloop staat daarom extra beschutting, in de vorm van bomen, struiken en camouflagenetten.

Gevogelte met 3 sterren

Ruig biedt een ruim assortiment Label Rouge gevogelte uit Frankrijk met 3 sterren. Dit is vlees waarbij de dieren een vergelijkbaar welzijn hebben als bij het biologisch houden. Het Label Rouge keurmerk staat voor pluimveevlees van superieure kwaliteit. De dieren worden op kleinschalige pluimveebedrijven groot gebracht en de dieren hebben vaak beschikking over een onbeperkte buitenuitloop. Deze methode is echt uniek in de wereld en wordt al toegepast sinds de jaren ’60. Met respect voor zowel dierenwelzijn als het milieu. Gevogelte bij Ruig met het Label Rouge keurmerk zijn kwartels, tamme eenden, kippen, poulet noirs en parelhoenders.

Biologische kippen van eigen bodem zijn de Kemperkip en Polderhoen en hebben net als Label Rouge 3 sterren. De Kemperkip groeit voornamelijk op in de Achterhoek. De Polderhoen heeft haar basis in de Flevopolder. De biologische kippen krijgen royaal de tijd om in alle rust te groeien. De houderijen zij ook veelal kleinschalig en de dieren beschikken over vrije uitloopl. De biologische kippen krijgen 100% plantaardig voer en geen groeibevorderaars en antibiotica toegediend.

Chefskip als alternatief

Binnen Nederland komt er steeds meer regelgeving op het gebied van milieu, duurzaamheid en dierwelzijn. Steeds meer boeren werken volgens deze afspraken en zo streven we naar een beter milieu en dierenwelzijn. Ook Ruig is zich hier degelijk van bewust en heeft een duurzame kip geïntroduceerd: Chefskip!

Ruig geeft de klant, door het introduceren van ChefsKip, de ruimte om de eerste stap te zetten richting een betaalbare duurzamekip. Dus een betaalbaar alternatief voor de duurdere scharrel kipproducten met 1, 2 of 3 sterren van de Dierenbescherming. Het vlees van ChefsKip is mager, fijn van structuur en delicaat van smaak.

Vind je dit ook interessant?