Op safari – alles over wild zwijn

Blogs, Wild & Gevogelte

Iedereen kent wel de big five in Afrika, maar ken je al de grote vijf van Ruig? De meest indrukwekkende wildsoorten verkrijgbaar bij Ruig. Edelhert, damhert, moeflon, ree en de stoerste,  het everzwijn. In deze blog zetten we het everzwijn in het zonnetje. Deze actieve omnivoor heeft een bijzondere wildsmaak door zijn gevarieerde voeding. Van knollen en kruiden tot torren en slakken. Het zwijn verorbert dus zowel plantaardig als dierlijk voedsel. Deze intelligente dieren zijn altijd actief, waardoor het vlees weinig vet heeft.

Het everzwijn is de voorouder van onze tamme varkens. Zwijnen hebben magerder vlees dan vlees van het gewone varken. Het zijn échte scharrelaars, dus altijd actief vandaar het weinige vet en de donkerdere kleur van het vlees.  Onder de dunne speklaag is het magerder en het vlees is malser van structuur. Het vlees heeft een duidelijke wildsmaak.

De verkrijgbaarheid van everzwijn uit Europa is afhankelijk van het jachtseizoen, van begin juli tot eind januari. Dit stoere vlees is dus ook al in de zomer verkrijgbaar. Het door Ruig geleverde wild zwijn komt hoofdzakelijk uit het oosten en noordoosten van Nederland, maar ook de vrije natuur net over de grens in het westen van Duitsland is een prima bron.  Een geselecteerd assortiment van het everzwijn leveren wij uit met het kwaliteitslabel Jagerstrots. Het assortiment omvat de achter- en voorbout en de ruggen.

Het geheim voor een succesvolle verkoop is om het garnituur aan het seizoen. In de zomer serveer je daarom een zomergarnituur bij dit wild. Denk aan zoete smaken als ananas, mango, perzik en rood fruit. Het is gewoon even een andere manier van denken.

Want wie aan everzwijn denkt, denkt misschien in eerste instantie aan lange bereidingstijden en marinades. Maar dat is helemaal niet nodig. Neem nou de bouten en de racks. Deze zijn zeer fijn van structuur en kunnen net als varkensvlees worden bereid. De achterbouten leveren overigens ook prachtige malse biefstukjes op. Het haasje en de rugfilet zijn heel geschikt voor een mooie rosé bereiding. Maar stap eens uit die comfortzone en kijk hoe je het hele dier kunt verwaarden. Een wild zwijn biedt namelijk meer dan twee achterbouten, rugfilet en medaillons. Het voorstuk, schouder en de nek lenen zich perfect voor slow cooking op de barbecue. Door procureur van wild zwijn of de racks. langzaam op een lage temperatuur te garen, krijg je supermals vlees.

Mogelijkheden genoeg dus met dit ultieme scharrelvlees!

Meer inspiratie?

Nog meer lezen? Graag! We publiceren doorlopend mooie recepten, innovatie concepten en het meest opvallende nieuws. Alles wat je als echte foodie of foodprofessional nodig hebt dus!

Heb je nog vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact met ons op. Onze specialisten helpen je graag.