Op safari – alles over ree

Blogs, Wild & Gevogelte

In ons kleine Nederland wonen zo’n 100.000 reeën. Een prachtige hertachtige die zich snel vermeerdert. Dat levert wel eens problemen op. Om die reden wordt de wildstand in Nederland door jagers beheerd. Een geluk bij een ongeluk, want er is geen stukje vlees zo delicaat, zo fijn van smaak en zo ongelofelijk mals. Het ree is ’t ultieme stukje scharrelvlees. En zo houden we de wildstand in Nederland ook op het juiste niveau.

Het ree wordt vaak verward met een hert. En dat is logisch, want ze lijken op elkaar. Maar er zijn flinke verschillen tussen de verschillende hertachtigen. Zo is een ree veel kleiner: meer dan 35 kilo wegen ze zelden. Een damhert weegt ruim het dubbele, terwijl een edelhert met 200 kilo echt veel groter is. Daarnaast leeft een ree niet, zoals herten, in een roedel. Ze brengen hun leven solitair door.

Qua dieet onderscheidt een ree zich ook sterk van de herten. Het is een knabbelaar, en zeer selectief in wat ze eten. Bessen en bramen, noten en paddenstoelen zijn ze gek op. Dit vullen ze aan met blaadjes van jonge bomen bijvoorbeeld. Herten grazen meer en eten vezelrijke planten zoals grassen.

Voor jagers – en voor Ruig, als leverancier van wild – is een evenwichtige populatie van het ree zeer belangrijk. Omdat de dieren in zulke grote getalen aanwezig zijn in Nederland, kan het ree niet zonder beheer van jagers. Het jachtseizoen op de reegeit (de vrouwelijke dieren) loopt van 1 januari tot 15 maart. De reebok (de man) is van 1 mei tot 15 september ‘in het seizoen’. Buiten die tijd kan er ook aanvoer zijn van vers reeënvlees, als er een afschotvergunning verleend is.

In ons assortiment vind je prachtig reeënvlees, wat we ruwweg in drie categorieën kunnen opdelen. De voorbout, die relatief weinig vlees bevat is het perfecte stoofvlees. Je bereidt er een reepeper mee. Gebruik een donker seizoensbier erbij en je serveert een echte wildklassieker.

De achterbout bevat een stuk meer vlees en is veelzijdiger. Het is uitermate geschikt voor de (winter-)barbecue, in z’n geheel of alleen de dij zonder schenkel. Ook snij je prachtige, maar kleine biefstukjes van de achterbout.

Culinair het meest interessant is de reerug(-filet). Medium-rare bereid proef je in het vlees terug wat het ree in zijn leven gegeten heeft. Kruiden en specerijen zijn niet of nauwelijks nodig voor dit vlees. Wat peper, wat zout en mooi gebakken is het vlees op z’n best.

Wil je vaker van dit soort verhalen lezen? Meld je dan aan voor onze updates per e-mail!

Verkrijg­baarheid

Sligro zelfbediening

In 36 Sligro-vestigingen in Nederland vind je een shop-in-shop vestiging van Ruig. Dus ook bij jou in de buurt!

Sligro bezorgservice

Ruig is Sligro Verspartner. Dat betekent dat wild en gevogelte dat je bestelt via Sligro, door ons geleverd wordt.

Ruig bezorgservice

Zakelijke klanten kunnen gebruik maken van onze eigen bezorgservice. Benieuwd of we ook in jouw omgeving leveren?

Winkel & webshop

Ben je een particuliere klant? Dan zien we je graag in onze winkel in Oostzaan of kun je bestellen via onze webshop.