Geschiedenis

Sinds 1891.

Het leveren van eerlijke, ambachtelijke producten van topkwaliteit is sinds 1891 verankerd in onze organisatie. Mede door productvernieuwing en het voortdurend aanpassen van productiewijze aan de sterk veranderde maatschappij groeide het bedrijf sinds de oprichting flink. Inmiddels zijn we vele jaren verder en heeft Ruig zich ontwikkeld tot het bedrijf wat het nu is.

We zijn inmiddels bijna 130 jaar verder en veel meer dan een poelier: naast het wild & gevogelte waar Ruig om bekend staat leveren wij onder de naam Loustain brood- en keukenspecialiteiten. Ons merk Food Specials is daarnaast opgericht voor een selecte groep specialiteiten. Van geitenlam tot bugs, van hybride tot vegetarisch.

1891 - Inschrijving Pieter Ruig als koopman

Midden in het oer-Hollandse Oostzaan legde koster Pieter Ruig in 1886 het fundament voor het huidige Ruig. Als bijverdienste verkocht hij onder andere boter, eieren en gevogelte aan de Amsterdamse horeca. Hij had koopmansbloed, want zijn eieren ventte hij tot aan de deuren van het Amstelhotel in Amsterdam.

Door het grote succes registreerde hij zich in 1891 als koopman en verhuisde hij naar het Zuideinde, waar hij een boerderij kon overnemen die schuin tegenover de huidige hoofdvestiging lag. Hier kon hij zijn activiteiten uitbreiden met de handel in kippen. In mei 1892 nam hij zijn eerste boerenknecht in dienst.

1935 - Winkel Binnen Bantammerstraat

De zoon van Pieter, Maarten, naamgever van het huidige bedrijf, zette de expansie voort. Mede door productvernieuwing, het voortdurend aanpassen van productiewijze aan de sterk veranderde maatschappij en de toenemende welvaart door de jaren heen groeide het bedrijf flink. De eerste winkel werd geopend in Amsterdam op de Binnen Bantammerstraat.

1959 - Winkel op de Singel

Met de toename van de welvaart in de tweede helft van de jaren vijftig nam de potentiële markt voor gevogelte enorm toe. Ruig speelde in op de ontwikkelingen. De firma vestigde een winkel in Amsterdam die rechtstreeks aan de Amsterdamse particulier en horeca verkocht.

Er werd in hele kippen gehandeld, maar als nieuwigheid verkocht Ruig ze ook opgedeeld in kleine stukken. Nieuwe bereidings- en verpakkingswijzen deden hun intrede, zoals grillen, vacumeren en niet te vergeten: diepvriezen. Om zich zo goed mogelijk te kunnen toeleggen op de sterke punten, stootte Ruig een aantal activiteiten af en specialiseerde het bedrijf zich in wild en gevogelte.

1968 - Transport vanuit Oostzaan

Er is een nauwe en persoonlijke samenwerking ontstaan met de Mercedesdealer die de nieuwe wagens levert. Ook hier geldt; Ruig streeft naar een persoonlijke band, zowel met de klant als met de leverancier. Het gevolg van de nauwe samenwerking is dat er voldaan kan worden aan specifieke Ruig-wensen, zoals verwarmde buitenspiegels en een goede chauffeursstoel. En: Mercedes staat voor degelijkheid en betrouwbaarheid, evenals Ruig.

1975 - Winkel verhuist naar Oostzaan

In 1975 opent Ruig een winkel op het Zuideinde. De traditie van de winkel op de Singel in Amsterdam werd voortgezet in Oostzaan, in het huidige bedrijfspand. In de winkel die daar is gevestigd komen dorpelingen en inwoners van de regio hun inkopen doen. In de winkel wordt het brede assortiment van Ruig verkocht en aangevuld met andere lekkernijen.

1994 - Eerste Sligro-vestiging: Rotterdam-Zuid

In 1994 betrekt Ruig als verspartner van Sligro zijn eerste zelfbedieningswinkel in Sligro Rotterdam-Zuid. Daarvoor had Ruig al een eigen winkel in de Rotterdamse vestiging van de Bijenkorf. Inmiddels is Ruig te vinden in 36 Sligro-vestigingen, verspreid over Nederland. Daarnaast belevert Ruig klanten via de Sligro bezorgservice. De start van een mooie en nog altijd bestaande, intensieve samenwerking!

1994 - Winnaar ondernemersprijs

Een kroon op het werk. In 1994 ontvingen Jan en Maarten Ruig van de Kamer van Koophandel en Fabrieken voor de Zaanstreek de Zaanse ondernemingsprijs. Uitgereikt door de voorzitter van de Kamer van Koophandel dhr. N. Visser. Een blijk van waardering en bewondering voor de werkwijze van een oer-solide Zaans bedrijf. Het leveren van constante kwaliteit, de grote aandacht die wordt besteed aan hygiëne en het inspelen op wensen van de klanten, waren enkele in het oog springende argumenten.

1997 - Overname van Loustain

In 1976 was Loustain het eerste bedrijf in Nederland dat originele Franse broodproducten op de markt heeft gebracht. In eerste instantie vers afgebakken, nu grotendeels diepvries voorgebakken, voor levering zowel aan de horeca, catering als aan de detailhandel. Voor Loustain als klein bedrijf, werd het in de jaren ‘90 steeds moeilijker om zich in de sterk veranderde markt te handhaven. Rekening houdend met de ondernemingsdoelstelling van Loustain, continuïteit, was het noodzakelijk op zoek te gaan naar een partner. Na gesprekken werd besloten tot een overname van Loustain door Ruig. Voor Ruig een toevoeging die perfect aansluit op het assortiment en de klantenkring door het specialistische karakter. In januari 1998 is Loustain verhuisd van Amsterdam naar het pand in Oostzaan.

2014 - Opening eerste ‘Sligro 3.0’ Maastricht

De vestiging in Maastricht is de eerste vestiging van een nieuwe generatie Sligro-winkels, intern ook wel Sligro 3.0 genoemd. Het nieuwe winkelconcept is het voorbeeld voor de doorontwikkelingen van andere Sligro-vestigingen in Nederland.

Deze gloednieuwe Sligro-vestiging, die een oppervlakte heeft van 14.000 vierkante meter, biedt een totaalbeleving in food.

2017 - Ruig wordt Koninklijk

Op 12 mei 2017 heeft Ruig het predicaat Koninklijk ontvangen uit handen van de heer Johan Remkes, Commissaris van de Koning in Noord Holland. Michaël Ruig: “Het is natuurlijk een ontzettende eer dat de vierde en vijfde generatie binnen het familiebedrijf het predicaat in ontvangst mogen nemen. We gebruiken regelmatig de tekst ‘Met de trots van het edelhert’, verwijzend naar ons logo, en trots zijn we dan ook met z’n allen. Het is een bekroning op hetgeen jarenlang is opgebouwd met alle collega’s. Niet alleen in Oostzaan maar ook in de vestigingen, die zeker ook de eer toekomt.”