Parelhoen: de parel onder het tam gevogelte

Blogs, Wild & Gevogelte

Wist je dat een parelhoen soms stippenkip genoemd wordt? Hun prachtige verenpak vol stippen (pareltjes) is hier de reden van. Van origine komt de parelhoen uit Afrika. Daar leven ze in het wild, in open gebieden waar weinig planten groeien. De dieren kunnen goed tegen het warme, droge klimaat maar gedijen ook prima in koudere gebieden.

De parelhoen wordt al sinds vele eeuwen met zorg in Frankrijk gefokt. Parelhoenders met het ‘Label Rouge’-keurmerk worden gefokt in een ouderwetse scharrelomgeving en kun je bij ons kopen of bestellen. Het zijn groepsdieren en kunnen daarom in gevangenschap ook prima in groepen worden gehouden.

Het geelgekleurde vlees is mals en de smaak doet denken aan die van fazant – de smaak is licht wildachtig. Een parelhoen bevat tegenover een kip meer eiwitten, minder vet en iéts minder calorieën. Eenmaal ontdaan van het verenkleed is het verschil lastig te zien. Hooguit aan de kleur.

Parelhoen wordt meestal in zijn geheel gebraden. Omdat het vlees vrij snel droog wordt, bindt men wel lapjes vet spek op de borst. Om deze reden wordt ook de voorkeur gegeven aan braden in een braadpan op het fornuis boven het braden in de oven. De filet kan om en om op een niet te hoog vuur gebakken worden.

Een bijzonder mooi stukje vlees is de suprème van parelhoen. Hierbij zit het eerste lid van het vleugelbotje nog aan de filet, waardoor een zeer mooie presentatie ontstaat. En met vel, iets meer calorieën, maar met heel veel meer smaak. Het vlees is ook uitstekend te gebruiken voor terrines, galantines en ballotines. Het is een prachtig, feestelijk alternatief voor kip.

Wil je een hele parelhoen zelf fileren? Op ons Youtube-kanaal vind je een instructie voor het opdelen van kip. Deze kun je voor een parelhoender ook aanhouden.