Procureur van wild zwijn: de perfecte bereiding

Instructies, Wild & Gevogelte

Everzwijn, oftewel wild zwijn, is een geweldig product en het meest natuurlijke scharrelvlees. Want wild eten is verantwoord eten. Eerlijk vlees uit de vrije natuur. Het past volledig in de vraag naar biologisch, lokaal en verantwoord eten.

Een mooi uitgangspunt om te kijken welke culinaire variaties er mogelijk zijn met everzwijn, en met name hoe je ook een incourant vleesdeel als everzwijnprocureur (smaakvol nekvlees) kunt gebruiken. Duurzaam én onderscheidend qua smaak.

Procureur is eigenlijk een deel uit de nek van het everzwijn. Dit is een mooi met vet doorregen stuk vlees en daardoor vol van smaak. Het wordt nooit droog en blijft altijd mals en sappig. De procureur wordt vaak gebruikt om de inmiddels beroemde pulled wild boar van te maken. Lekker lang garen op lage temperatuur, dan is de procureur van wild zwijn op zijn best.

Geef het de tijd

Elk groot stuk vlees dat in zijn geheel gegaard wordt, heeft een lange bereidingstijd nodig. Zo ook de procureur van everzwijn. Je kunt dit vlees op lage temperatuur braden, grillen, roosteren of garen in de oven (80°C). Reken op 3 uur bereidingstijd per kilo, tot een kerntemperatuur van 62° C.

Weinig tijd?

Snijd plakjes van de procureur.

Snijd gelijkmatige blokjes voor een brochette.

In de oven op 200°C in 45 tot 60 minuten.

Heerlijke combinaties

Wild zwijn heeft van zichzelf een uitgesproken wildsmaak, maar kun je nog lekkerder maken met stevige smaakmakers als bijvoorbeeld tijm, rozemarijn, salie en knoflook. Ook venkel en rozijnen combineren uitstekend met everzwijn.

Je kan je daarnaast laten inspireren door wat het dier in de vrije natuur eet. Denk aan veenbessen, paddenstoelen en kastanjes.

Procureur op de barbecue bereiden?

Ben van BensBQ heeft een prachtig recept met onze everzwijnprocureur uitgewerkt. Zijn pulled wild zwijn is een absolute aanrader. Bekijk de video nu!