Recepten

Vegan junkfood met Loustain

Perfect passend in de trend van Vegan Junkfood: een pita pocket met falafel en alfalfa, met als ‘pièce de résistance’ een heerlijke Franse uiendip. Super romig, pure smaken en een stuk gezonder dan een op mayonaise gebaseerde dip. Aanrader! De ingrediënten vind je onderaan, maar we gaan allereerst de bereidingswijze met je door.

Uiendip
Verwarm de groentebouillon in een grote koekenpan met antiaanbaklaag op middelhoog vuur. Voeg de uien toe en roer het geheel een minuut of twee door elkaar. Draai het vuur naar beneden, voeg het uienpoeder, knoflookpoeder, theelepel zout en peper toe, en meng het door elkaar. Laat de uien ongeveer 20 minuten koken, af en toe roeren. Voeg 1 eetlepel water (of 2, of wat veggiebouillon) toe als de uien beginnen te plakken.

Spoel ondertussen uw geweekte cashewnoten af en laat ze uitlekken. Plaats de cashewnoten, azijn, citroensap, citroensap, dille en zout in de keukenmachine. Maal tot het begint te mngen. Schraap de zijkanten van de kom af, voeg een derde van de sojamelk toe en verwerk opnieuw tot het glas is. Als je voelt dat je extra vloeistof nodig heeft, voeg dan 1 eetlepel sojamelk per keer toe. Het moet de consistentie van roomkaas hebben als het klaar is.

Als de uien gaar zijn, zet het vuur uit en voeg het cashew-mengsel toe aan de pan. Giet de rest van de sojamelk erbij en roer tot een glad en romig geheel. Laat afkoelen en koel vervolgens in de koelkast tot het koud is.

Falafel
Pureer alle ingrediënten tot een pasta. Proef of de falafel goed op smaak is en voeg eventueel peper en zout toe. Verhit de frituurolie in een frituurpan of wok (180 graden). Vorm met twee natte lepels bolletjes van de pasta en frituur ze goudbruin en knapperig.

Pita & serveersuggestie
Verwarm de oven voor op 80 graden. Besprenkel de pita pockets met water en bak ze 6 minuten in de oven. Snij de pita open, besmeer ‘m met de uiendip, vul met wat mesclun en alfalfa en voeg de falafel toe. Garneer met wat extra alfalfa en serveer de resterende uiendip in een bakje ernaast. Smakelijk!


Ingrediënten

Uiendip
2 grote zoete uien
75 ml groentebouillion
½ tl uienpoeder
½ tl knoflookpoeder
150 gr ongebrande cashewnoten (enkele uren geweekt)
1 el appelciderazijn
1 tl dille
¼ el peper
½ tl zout
200 ml ongezoete soyamelk

 


Ingrediënten

Falafel
1 kg kikkererwten (niet uit blik, min. 1 dag geweekt)
2 uien, gesnipperd
5 teentjes knoflook
1 bosje peterselie
1 bosje koriander
1 groene peper, zonder zaadjes
3 el kurkuma
3 el komijnpoeder
2 el korianderzaad
1½ tl bakpoeder
olie om te frituren

Pita & garnituur
8 Loustain pitapockets
100 gr alfalfa
250 gr mesclun

 

Vind je dit ook interessant?