Ree

De ree behoort tot de familie van de hertachtigen en heeft een gezond volwassen gewicht tussen de 16 en 35 kilo. Onder de hertachtigen is de ree in ons land de kleinste variant.

De leeftijd is in tegenstelling tot het edelhert niet aan de hand van het gewei te beoordelen maar heeft meer met de conditie van de ree te maken. Meestal zijn de bokken (naam voor de mannelijke dieren) gewei dragend maar ook de geiten (naam voor de vrouwelijke dieren) kunnen ook soms een gewei dragen.

Het voedsel bestaat uit bessen, jonge twijgen, scheuten, knoppen, kruiden, noten, enz. Kortom de ree is een knabbelaar en niet zoals de andere hertsoorten grazers zijn en dit ga je zeker in de smaak terug vinden.
De smaak van de ree is verfijnd, rijk en kruidig met een structuur die zeer fijn is.

Herkomst

De ree komt in heel Europa voor en leeft over het algemeen solitair, waarbij de bokken een enorme territoriumdrang vertonen. Dit solitaire leefpatroon bepaald dat de ree in gevangenschap niet te houden is wat weer zijn effect heeft op de prijs. Ree behoort ook tot de meest exclusieve vlees soort.

In de winter komt het wel voor dat reeën in een groep leven van tot wel 30 stuks. De reden hiervoor is omdat er in de winter minder beschutting is en voedselschaarste. De ree is ‘s zomer in de schemering actief en in de winter vooral s ’nachts.

 

Bereidingswijze

Richtlijn kerntemperatuur: medium rare 55-57°C

Reebout of reedij met been – ca. 2 kilo
Een reebout kun je zowel snel op hoge temperatuur garen, als volgens de slow cooking-methode door het de tijd te geven. Eerst braad je de bout in een minuut of 5 in olie en boter in een braadslee of pan aan.

Snelle methode: Verwarm de oven voor op 180ºC. Gaar de bout in 60 tot 80 minuten.

Slow cooking: Verwarm de oven voor op 90ºC. Gaar de bout in 5 tot 6 uur.

Reerug – ca. 1,75 kilo
De hele reerug braad je in de voorverwarmde oven op 180ºC. Houd de kerntemperatuur goed in de gaten, want de bereiding duurt 20 tot 45 minuten. Dit is sterk afhankelijk van de gewenste garing en de grootte van de reerug.

Biefstuk van ree – ca. 60 gram
Van de reebout worden kleine biefstukjes van zo’n 60 gram gesneden. Je bakt ze in de pan, 3 tot 5 minuten.

Highlights uit ons assortiment

Artikelnr. Sligro Artikelnr. Ruig Omschrijving
4071 x Ree achterbout
5569 x Ree voorbout
6235 x Reedij met been panklaar
4107 x Ree rugfilet panklaar
Periode:

Reebok: 1 mei – 15 sept

Reegeit: 1 jan – 15 maart

Kenmerken
  1. Jagerstrots
  2. Rijke kruidige smaak
  3. Diverse bereidingsmogelijkheden
  4. Mager vlees
  5. Volop beschikbaar