Reebout: perfecte bereiding van de achterbout
Een ree is geen grazer, maar een knabbelaar. Ze zijn selectief in wat ze eten: zo is de ree gek op bramen en bessen, noten, paddenstoelen en eten ze in de herfst eikels. Dit resulteert in heerlijk mals vlees met een delicate smaak: de reebout, ook wel ree achterbout genoemd!
Door velen wordt ree beschouwd als het lekkerste wild. De smaak komt het best tot zijn recht als de bereiding zo natuurlijk mogelijk is. Ree wordt niet zomaar het meest malse vlees uit de natuur genoemd. De structuur van de bout van het ree is zeer fijn en de smaak is heerlijk. Met onze reebout-bereidingswijzer is succes verzekerd!
Heerlijke combinaties
Uitgesproken smaakmakers heeft ree niet nodig, dankzij de verfijnde smaak. Het vlees combineert wel erg goed met bijvoorbeeld venkel, rozemarijn en rozijnen.
Jachtseizoen
Bok: 1 mei – 15 september
Geit: 1 januari – 15 maart
Braad de achterbout altijd eerst aan
Verhit 3 eetlepels boter en 4 eetlepels olie in een grote braadslee (die geschikt is voor op het vuur) of koekenpan en bak de bout rondom bruin in 5 minuten. Het geeft niet als het bot uit de pan steekt.
Slow cooking
De beste methode is om het vlees de tijd te geven. De ree achterbout blijft dan het meest mals. Gaar het vlees op een lage temperatuur.
- Verwarm de oven voor op 90ºC.
- Braad de reebout in 5 à 6 uur gaar.
- Let op de kerntemperatuur:
- Medium rare 55-57°C
- Medium 63-65°C
- Besprenkel het vlees tijdens het braden met het braadvocht, om uitdroging te voorkomen.
Weinig tijd?
Verwarm de oven voor op 180ºC. Medium rood duurt ca. 60 minuten, neem voor medium 80 minuten de tijd.
De reebout is ook zeer geschikt voor bereiding op de barbecue.
Hou de kerntemperatuur goed in de gaten!