Varieer met KIP

Concepten, Nieuws, Wild & Gevogelte

Topkwaliteit serveren en tijd én geld besparen: met onze suggesties heb je het beste van drie werelden. In deze tijd, waarin goed personeel schaars is én de (voedsel)prijzen de pan uit rijzen geen overbodige luxe. Win – win toch?

De vleesprijzen zijn in vergelijking met afgelopen jaar flink gestegen. De prijs van rund- en kalfsvlees nam toe met bijna 18 procent, varkensvlees met 12 procent en pluimveevlees met 9,4 procent. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Een belangrijke oorzaak van de vleesprijsstijgingen is het duurdere veevoer. Sinds de coronacrisis stijgen de prijzen granen en mais, grondstoffen die gebruikt worden voor veevoer. Met de oorlog in Oekraïne zijn die prijzen alleen maar verder toegenomen. Daarnaast stijgen de prijzen van vis net zo hard mee.

We begrijpen dat jij als foodprof voor een zwaar dilemma staat. Jouw klant is best bereid geld uitgeven buiten de deur, maar met toegankelijke prijzen. Hoe kan je nog een smakelijk en variërend menu aanbieden, maar ook de inkoopkosten onder controle houden? Varieer met kip!

VARIEER MET KIP !

Kip is betaalbaar, kip is veelzijdig, kip is een bron van eiwit dat zorgt voor een sneller spierherstel en een verzadigd gevoel én kip is heerlijk. Kip kun je op enorm veel verschillende manieren bereiden. Elke keer smaakt het weer anders. We doen hier drie suggesties om te variëren met kip.

Kipfilet suprême

Iets bijzonders serveren lukt ook met een gangbaar stukje vlees zoals kip of ander gevogelte. De suprême is een filet met het eerste vleugelbotje eraan. Dankzij het been en vel is de smaak sterker dan een normale kipfilet.

Coquelet

De coquelet is een jong haantje uit Frankrijk dat over het algemeen 400 – 500 gram weegt. De coquelet wordt in zijn geheel gebraden of gegrild. Het vel wordt knapperig en het vlees wordt intens mals, een echte Franse delicatesse. Reken ongeveer één coquelet per persoon. Dat ziet er geweldig leuk uit bij het serveren.

Tip: serveer het haantje als een coquelet au vin. Een heerlijk sappig geroosterd coqueletje geserveerd met een klassieke, rijke saus van spek, paddenstoelen en rode wijn.

Kippenvleugels

Een kippenvleugeltje is weer totaal anders dan kippendijen of kippenborst. Maak hier eens een churrasco van. Een churrasco is een XXL-spies en komt uit de tijd van de gauchos die vlees aan spiesen grilden. Tegenwoordig is ‘churrasco’ ook overgewaaid naar Europa. Een sensatie om te zien en geweldig om te proeven.

Meer inspiratie?

Nog meer lezen? Graag! We publiceren doorlopend mooie recepten, innovatie concepten en het meest opvallende nieuws. Alles wat je als echte foodie of foodprofessional nodig hebt dus!

Heb je nog vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact met ons op. Onze specialisten helpen je graag.