Wat zijn hertenwangen en hoe bereid je ze?

Instructies, Wild & Gevogelte

Hertenwangen zijn een deel van de kop van het hert. Het zijn echte smaakbommetjes, maar moeten langzaam gestoofd worden om mals te krijgen. Tijdens het smoren smelt het collageen in het vlees en vormt gelatine. Dat voegt body en diepte toe aan de stoof voor een rijke stoofschotel.

De wangen zijn echte werkspieren. Ze worden gebruikt om te kauwen en zijn daarom flink doorontwikkeld. Ook vind je wat pezen in de wangen, maar die zijn er door onze slagers al vakkundig uitgesneden.

Om de ultieme sensatie te krijgen is het aan te raden om minimaal 8 uur de tijd te nemen om de wangen te stoven. Na het stoven kun je ze uit de pan nemen en even bakken om het vlees bij je maaltijd te serveren. Je kunt er ook een heerlijke stoofschotel van maken.

Stoven met mooi weer? Ja natuurlijk! Je hoeft écht niet te wachten op een koude, regenachtige dag. Voeg gewoon lekker zomers gekleurde groenten toe zoals (gele) courgette, paprika en cherrytomaatjes. En kies eens voor cider in plaats van wijn of bier.

Ben je eigenwijs aangelegd? Dan kun je er voor kiezen om ze op de barbecue te bereiden. Neem daar ook ruim de tijd voor. Bereid ze op indirect vuur op lage temperatuur.

Je barbecue hou je op zo’n 135 graden gedurende minimaal 5 uur. De kerntemperatuur van het vlees mag daarbij gerust tot 90 graden of meer oplopen.

Als je er even over nadenkt weet je het: wangen zijn een zeer exclusief stukje vlees. Een hert heeft er slechts twee. Vroeger hielden slagers en poeliers de wangen zelf. Het was lastig te verkopen , maar het is een absolute delicatesse. Tegenwoordig is dat gelukkig niet meer het geval. Toch is het nog altijd relatief voordelig vlees. Het heeft lang niet de prijs van bijvoorbeeld een hertenbiefstuk.  

Op zoek naar inspiratie?

Bekijk dan dit recept: rouleau van hertenwangen met pancetta

Hertenwangen, grand veneursaus en pastinaak met witte chocolade. Het moge duidelijk zijn, dit is een rijk gerecht met uitzonderlijke smaken. Perfect voor kookliefhebbers en wildliefhebbers. Heerlijk als je lekker de tijd wil nemen om je gerecht te bereiden!