Bugs Originals – eetbare insecten

Tachtig procent van de wereldbevolking die ze eet, bijna geen Nederlander die het weet: Insecten. De hoogste tijd dus om kennis te maken met de voordelen en mogelijkheden van deze delicatesse. Het project ‘Bugs’, met als mede-initiatiefnemer Ruig, probeert eetbare insecten als voedsel op de Nederlandse markt te brengen en het fenomeen “wat de boer niet kent, eet hij niet” te doorbreken. Insectenproducten bieden de consument uiteenlopende voordelen zoals een nieuwe smaaksensatie, een hoge productveiligheid en de mogelijkheid om bij te dragen aan een verminderde milieubelasting.

Nieuwe smaaksensatie
Het is een misvatting om te denken dat men sprinkhanen eet puur uit armoede. Het wordt gewoon lekker gevonden. In Amerika staan sprinkhanen als ‘landshrimps’ op de menukaart. Ze smaken daadwerkelijk naar een krokante garnaal. Meelwormen doen meer denken aan popcorn. Een innovatief en exclusief product met een verfijnde smaak.

Hoge voedingswaarde
Insecten vormen hoogwaardig voedsel. Ze zijn rijk aan proteïnen en zijn wat betreft de voedingswaarde te vergelijken met rund- en varkensvlees. Verder bevatten insecten veel eiwitten, essentiële vetzuren, ijzer en vitaminen. Eén van de meest populaire insecten is toch wel de sprinkhaan.

Productveiligheid
Insecten bezitten unieke voeding- en milieueigenschappen, om in Nederland als voedsel te dienen. Er zijn verschillende soorten zoals sprinkhanen, krekels en meelwormen, die goed kunnen worden gekweekt. Hierbij wordt
alles ondernomen om de proces- en kwaliteitsbewaking te garanderen.

Verminderde milieubelasting
Bij een groeiende wereldbevolking en de grotere vraag naar vlees in landen als China en India wordt verwacht dat de consumptie van vleesproducten tot 2050 zal verdubbelen. Echter, nu al neemt veeteelt 70% van het mondiale landbouwareaal in. Er kan dus in de toekomst niet langer aan de groeiende vraag naar conventioneel vlees worden voldaan. Van het ontboste gebied van de Amazone is bijvoorbeeld driekwart van de oppervlakte bestemd voor vleesproductie. Gangbaar geproduceerd vlees heeft ook een hoge milieubelasting door de uitstoot van broeikasgassen, en is daarmee omvangrijker dan de uitstoot van broeikasgassen door het verkeer.

Ook is het veeteelt voor een belangrijk deel verantwoordelijk voor de verzuring van het milieu door de emissie van ammoniak. Insecten zijn in staat om hun voedsel zeer efficiënt om te zetten, omdat ze geen warmte produceren. Ze passen zich aan aan de omgevingstemperatuur. Ook de opbrengst van een insect is hoger, omdat relatief veel van het insect door ons als voedsel gebruikt kan worden. Bij een rund gooit men ongeveer 50 procent weg aan materiaal dat niet te gebruiken is. Bij sprinkhanen zijn alleen de poten en vleugels niet geschikt voor consumptie.

Insecten: culinair gezien
De mogelijkheden op culinair gebied met insecten zijn zeer divers. Uiteraard mede doordat deze producten in veel landen als delicatessen worden geserveerd waardoor de creativiteit van de kok nog meer op de proef wordt gesteld. Door Rijn IJssel Vakschool Wageningen zijn in combinatie met Bugs reeds een aantal toonaangevende recepturen opgesteld. Via de website www.bugsoriginals.nl kunt u meer informatie over de mogelijkheden vinden.

Verkrijgbaarheid
Het assortiment Bugs bestaat uit sprinkhanen, meelwormen, krekels en buffalowormen. Allen van Nederlandse productie, geblancheerd daarna gevriesdroogd en verpakt in een pot van ± 50 gram. De sprinkhanen gaan per 35 stuks in een potje. Vriesdrogen heeft als voordeel dat het product perfecte kwaliteit behoudt. Daarnaast nemen de Bugs het originele gewicht weer aan bij bereiding.