ChefsKip

De scharrelkip voor chefs.

Waarom kiest Ruig voor de transitie?

Alle verse kip in de Nederlandse supermarkten zal eind dit jaar ten minste één Beter Leven keurmerk-ster dragen. De consument kan zelf al scharrelkip in de supermarkt kopen en wordt steeds kritischer als het gaat om het milieu. Het is dan ook niet gek dat er steeds meer verlangen komt naar zulke producten in horecagelegenheden. Daarom nemen wij, als grootste poelier van Nederland, onze verantwoordelijkheid. Om een bijdrage te leveren aan een betere wereld, zijn we gestart met een langzame overgang van huidige standaardkip naar scharrelkip met het Beter Leven keurmerk 1 ster. En die scharrelkip heeft bij ons een eigen naam: ChefsKip.

Net als supermarkten streven wij ernaar om eind 2024 de transitie van alle onbewerkte kipproducten van de huidige standaardkip naar een ondergrens van Beter Leven keurmerk 1 ster te realiseren. Wij werken samen met onze verspartner Sligro. Bij maar liefst 36 vestigingen heeft Ruig een shop-in-shop poeliersafdeling. Onze producten zijn ook te bestellen via de bestelservice van Sligro.

Kwaliteit

Kies je voor de scharrelkip van ChefsKip, dan kies je voor een duurzamere kip met een actievere levensstijl. Het vlees van kippen die buiten in staat zijn om te scharrelen, smaakt écht beter. Maak je deze keuze, dan ben je verzekerd van lekkerder en sappiger vlees. Bij het bereiden van ChefsKip verliest het vlees (veel) minder vocht en gewicht ten opzichte van het vlees van de huidige standaardkip. Daardoor zorg jij hiermee voor een mals, sappig en lekker stukje vlees op het bord van je klanten.

Waarom ChefsKip de beste keuze is? Daar zijn meerdere redenen voor:

 • Sappiger vlees met een knapperigere korst
 • Minder vochtverlies bij de bereiding
 • ChefsKip leeft 30% langer dan huidige standaardkip
 • Geheel vrij van preventieve antibiotica
 • Eenvoudiger te bereiden

Dierenwelzijn

Bij Ruig vinden we het belangrijk dat de kippen een goed leven gehad hebben voordat ze op ons bord belanden. Daarom hechten wij veel waarde aan dierenwelzijn. De  ChefsKip biedt betere leefomstandigheden dan de huidige standaardkip.

Dat komt door de volgende punten:

 • Langzamer groeiend ras
 • Ruimere stallen (10% meer leefruimte)
 • Overdekte uitloop buiten
 • Voldoende natuurlijke ventilatie
 • Normaal dag- en nachtritme
 • Natuurlijk daglicht
 • Nooit tekort aan drinkwater en voer
 • Volop strobalen en zitstokken aanwezig

Het milieu

Ruig draagt bij aan een duurzamere wereld. Dat doen wij door te focussen op een meer verantwoorde manier van produceren. Klanten worden milieubewuster en hechten steeds meer waarde aan een verantwoorde maaltijd en een verantwoord verhaal. Het is daarom de hoogste tijd om als foodprof je menukaart te verduurzamen, want op het gebied van duurzaamheid kun je tegenwoordig haast niet meer achterblijven. Met scharrelkip van ChefsKip draag je op verschillende manieren je steentje bij aan een beter milieu. Zo weet je zeker dat je met deze kip een bewuste, verantwoorde keuze maakt.

 • De mest wordt verwerkt voor onder meer energieproductie, akkerbouw en champignonteelt
 • Produceren met zo veel mogelijk groene stroom uit waterkrachtcentrales of zonnepanelen
 • De machine-restwarme wordt als verwarming voor de stallen ingezet

VEELGESTELDE VRAGEN

Wat is ChefsKip?

ChefsKip is scharrelkip met het Beter Leven keurmerk 1 ster. Dit is kip van het eigen merk van Ruig. Chefskip is dé scharrelkip voor chefs.

Is de scharrelkip hetzelfde ras als de huidige standaardkip?

Nee. Onder het Beter Leven keurmerk zijn alleen langzamer groeiende rassen toegestaan.

Wat is het Beter Leven keurmerk 1 ster?

Het Beter Leven keurmerk van de Dierenbescherming komt op steeds meer producten voor. Het keurmerk biedt keuze in 1 of meerdere sterren. Dat houdt in dat er enkele of meerdere stappen gezet zijn in het verbeteren van de leefomstandigheden van de kip. Het Beter Leven keurmerk met 1 ster (afgekort BLk 1*) vind je op producten die verder gaan op het gebied van duurzaamheid dan de standaardproducten.

Waarom stapt Ruig over van de huidige standaardkip naar scharrelkip met het Beter Leven keurmerk 1 ster?

Krachten in de samenleving zetten dingen in beweging:

Maatschappelijke trend

Steeds meer mensen vinden duurzaam consumeren belangrijk en daar zijn wij ons van bewust. Dat is dan ook precies de reden dat Ruig – in samenwerking met Sligro – zijn verantwoordelijkheid neemt. Als groothandel met het grootste marktaandeel, willen wij graag het juiste voorbeeld geven. Daarom maken wij flinke stappen naar een duurzamer assortiment. Van de huidige standaardkip naar scharrel ChefsKip met het Beter Leven keurmerk 1 ster. Ruig staat voor kwaliteit, dus gaat voor kwaliteit.

Behoefte van de consument verandert

De gast in een restaurant wordt steeds bewuster als het gaat om het milieu. Er wordt steeds meer waarde gehecht aan een verantwoorde maaltijd en een verantwoord verhaal. Het komt vaak voor dat de gast vastloopt door een te minimaal aanbod aan duurzame alternatieven. Als grootste poelier van Nederland brengen wij daar graag verandering in door dit gat in te vullen. Naar onze mening moet de foodservice aan de behoeften en wensen van de gasten voldoen.

Concurrentie

Wij zijn de eerste groothandel die overstapt naar kip met ten minste één Beter Leven-ster voor al onze onbewerkte kip in de zelfbedieningswinkels. Door stappen te nemen naar een ondergrens van Beter Leven keurmerk 1 ster in de foodservice, zijn wij de concurrentie een stap voor. De klanten in de supermarkt en de gasten in de foodservice zijn immers dezelfde personen.

Vertrouwen

Uit onderzoek blijkt dat de stappen die genomen zijn op basis van duurzaamheid door het invoeren van het Beter Leven keurmerk, voor een positieve beeldvorming zorgt op het gebied van voedselveiligheid. Waar er eerst flinke zorgen waren om de terugroepacties van supermarkten en misstanden in slachthuizen, is de beeldvorming inmiddels enorm veranderd. Het Beter Leven 1 ster keurmerk is een betrouwbaar hulpmiddel om voortaan een duurzamere keuze te maken.

Invloed externe partijen

Er is de afgelopen jaren flink wat actie gevoerd tegen de huidige standaardkip door externe partijen. Zulke partijen strijden voor het welzijn van de kippen en het verbeteren van de leefomstandigheden. Daarnaast speelt de invloed van de overheid een rol in de transitie. De overheid voert regelmatig nieuwe regelgeving in om de duurzaamheid van voedsel te verbeteren. Het Beter Leven keurmerk is daar een belangrijk voorbeeld van. Door de invloed van externe partijen neemt Ruig zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid en draagt bij aan een duurzamer assortiment.

Wat is het verschil in kwaliteit tussen huidige standaardkip en een scharrelkip?

Scharrel ChefsKip heeft een volle, sappige en karakteristieke smaak, zoals de kip van vroeger. Het vlees is daarnaast steviger en heeft een knapperigere korst. Het vlees verliest bij de bereiding minder vocht en gewicht en is eenvoudiger om klaar te maken.

Waar komt de kip met het Beter Leven keurmerk 1 ster exact vandaan?

Het grootste deel komt van eigen bodem, maar ook buiten Nederland zitten veehouders en vleesverwerkers die deelnemen aan het Beter Leven keurmerk en voor de Nederlandse markt produceren. Die Europese veehouders en verwerkers hebben te maken met controles door gecertifieerde instellingen. Voor Ruig geldt de stelregel ook bij scharrelkip: zo dichtbij als mogelijk, zo ver weg als noodzakelijk.

Is mijn rauwe Franse gevogelte (coquelet, kwartel, maïskip) ook scharrel?

Al het Frans gevogelte met het Label Rouge-logo is scharrel. Een coquelet is vanwege zijn slachtleeftijd overigens niet verkrijgbaar met het Label Rouge keurmerk.

Waar kan ik ChefsKip kopen?

Ben je overtuigd van de voordelen van ChefsKip? Bij ons is het op verschillende manieren mogelijk om deze betere scharrelkip te kopen. Voor horecaondernemers en chefkoks is de bezorgservice op shop.sligro.nl een uitstekende keuze. Voor de hobbychef is het mogelijk om een bezoek te brengen aan onze shop-in-shop poeliersafdelingen bij de Sligro.

Waarom heeft de scharrelkip een andere prijs dan de huidige standaardkip?

Om te voldoen aan de dierenwelzijnseisen die het Beter Leven keurmerk stelt, dienen veehouders investeringen te doen en hogere kosten te maken. Die hogere kosten worden doorberekend. Denk daarbij aan het toebedelen van meer ruimte en het feit dat de kippen langer leven en beter voer krijgen.

Uit diverse onderzoeken blijkt dat de Nederlandse consument bereid is om meer te betalen voor een hoger dierenwelzijn. Transparantie speelt daarin een grote rol. Het is daarom essentieel om het verhaal achter de scharrelkip duidelijk over te brengen, want gasten willen een verantwoorde maaltijd én een verantwoord verhaal.

Zijn alle kipproducten van Ruig straks gemaakt van scharrel ChefsKip?

Het is ons doel om voor eind 2024 de transitie van onbewerkte kipproducten van huidige standaardkip naar een ondergrens van Beter Leven keurmerk 1 ster te realiseren. Daardoor maakt scharrel ChefsKip straks een groot deel uit van ons assortiment, dat exclusief bij Ruig en Sligro te verkrijgen is. Bij ons ben je verzekerd van een uitgebreid assortiment betere kip met een transparant verhaal. Ruig staat voor kwaliteit, dus gaat voor kwaliteit.

Hoe verwoord ik scharrel naar mijn gasten?

Momenteel eten veel gasten van een restaurant de huidige standaardkip, veelal onbewust. Gaat de consument naar een restaurant, dan verwacht hij of zij minimaal dezelfde kwaliteit als thuis. Het is daarom belangrijk om transparant naar de gast te zijn. Vertel meer over de duurzame alternatieven op je menukaart en geef informatie over de voordelen van de smaak, het dierenwelzijn en het milieu. Pas in je verhaal het woord ‘scharrel’ zo veel mogelijk toe. Zowel op je menu als op je overige communicatiemiddelen in en buiten je restaurant.

Kan ik mijn gehele kip assortiment vervangen door scharrelkip?

Nee, nog niet. Wij passen ons assortiment in fases aan, zodat de transitie geleidelijk plaatsvindt. Tot op heden hebben we onderstaand assortiment dat beschikbaar is met het Beter Leven keurmerk 1 ster:

Zie bijlage 1 (overzicht dat automatisch wordt bijgewerkt)

Mag ik het Beter Leven keurmerk op mijn menukaarten afbeelden?

Dat mag, maar het is wel belangrijk dat je daar gecertifieerd voor bent als horecaondernemer. Om het keurmerk op je menukaart af te beelden, is het essentieel dat je de certificering aanvraagt bij de Dierenbescherming. Houd daarbij rekening met kosten.

Het Beter Leven keurmerk mag wel in je mondelinge communicatie gebruikt worden. Bespreek het met de bediening, zodat iedereen goed op de hoogte is van de best mogelijke toelichting aan je gast. Gebruik als kwaliteitslabel ChefsKip, de scharrelkip voor chefs. Het woord ‘scharrel’ mag je wel breeduit communiceren.

Hoe kan ik door scharrelkip een betere marge maken op mijn gerechten?

In de huidige tijd waarin de marges in de horeca onder druk staan, is kip – ook scharrelkip met het Beter Leven keurmerk 1 ster – onmisbaar op de menukaart. Met kip is een hoger marge te behalen ten opzichte van veel andere vleessoorten. Met kip is het mogelijk om een eersteklas gerecht op tafel te krijgen. Nederlanders zijn bereid om voor betere kwaliteit te betalen.

Is het scharrelassortiment ook dagelijks tot 22.00 uur te bestellen?

Zie bijlage 2 (overzicht dat automatisch wordt bijgewerkt)

Wanneer kan ik voor het laatst rauwe huidige standaardkip bestellen?

Wil je de huidige standaardkip filet en dijfilet bestellen, dan is dat mogelijk tot uiterlijk 31 december 2023. Voor de overige rauwe onbewerkte producten gaan we na de zomer, begin september 2023 reeds over naar het Beter Leven keurmerk 1 ster.

Wat is het vochtverlies van scharrelkip met het Beter Leven keurmerk 1 ster ten opzichte van de huidige standaardkip?

Bereiding in de pan: kipfilet

Kipfilet Begingewicht Eindgewicht
Standaardkip 138 gram 106 gram
BLk 1* 152 gram 122 gram

Bereiding in de pan: boutvlees

Boutvlees Begingewicht Eindgewicht
Standaardkip 130 gram 78 gram
BLk 1* 152 gram 106 gram

Het kippenvlees met het Beter Leven keurmerk 1 ster is bovendien makkelijker te bereiden, doordat het product minder vocht verliest en daardoor beter bakt in plaats van ‘gestoomd’ wordt. Daarnaast wordt hierdoor ook een deel van de meerprijs gecompenseerd.

De kip met Beter Leven keurmerk 1 ster is na bereiding in de grill zonder kruiden of smaakmakers mooier goudbruin. Waar de huidige standaardkip wat bleek bakt, kleurt de kip met Beter Leven keurmerk 1 ster uit zichzelf tot een smakelijk ogend resultaat.