Frans gevogelte

Tamme eend

De eenden worden in vrijheid gekweekt, wat een kwaliteitswaarborg is. De fijne smaak van eend wordt zeer gewaardeerd. Tamme eend kan worden gebraden en geroosterd.

De meest gangbare producten zijn de filet de ‘canard’ en filet de ‘canette’. Minder bekend maar minstens zo smakelijk zijn de boutjes die uitstekend te konfijten zijn.

Coquelet & poussin

De coquelet is een jong haantje uit Frankrijk dat over het algemeen 400 – 500 gram weegt. De poussin is een vrouwelijk piepkuiken van circa 300 – 350 gram.

De coquelet of poussin wordt in zijn geheel gebraden of gegrild. Het vel wordt knapperig en het vlees wordt intens mals, een echte Franse delicatesse. Ook erg leuk om te vullen met uiteenlopende ingrediënten.

Poulet noir

Het poulet noir is een zwarte kip met opmerkelijk zwarte poten. Het vlees wordt geproduceerd onder het Label Rouge keurmerk. Het vlees heeft een mooie structuur en het vetlaagje onder de huid komt de smaak zeker ten goede.

Bresse kip

Deze speciale scharrelkip is beter bekend onder de naam poulet de Bresse. Het Franse klimaat van het Bressegebeid en de unieke voeding zorgen ervoor dat deze kip door topkoks over de hele wereld wordt gewaardeerd.

Kwartel

Kwartels zijn de kleinste hoenderachtigen en nauw verwant aan de patrijzen. De hen legt na ca. 45 dagen zo’n zes eieren per week, die als delicatesse worden beschouwd. Zeer geschikt voor koude en warme tussengerechten.

Anjou duif

Een Anjouduif is een tamme boerderijduif dat in de provincie Anjou wordt gefokt. De delicate behandeling van deze duifjes in combinatie met de expertise van de fokkers zorgen voor botermals vlees en een zeer verfijnde smaak.

Parelhoen

Parelhoen behoort tot de familie van de fazantachtige en is oorspronkelijk afkomstig uit Afrika. Het geelgekleurde vlees is bijzonder mals en de smaak doet denken aan die van fazant.

Een parelhoen wordt meestal in zijn geheel gebraden, maar het vlees is ook uitstekend te gebruiken voor terrines, galantines en ballotines.

Tamme gans

Net als eend heeft gans een beschermend vetlaagje. Ganzenvlees heeft een typisch eigen smaak. In de keuken van vandaag wordt de vogel veelal gesplitst bereid.

Dit houdt in dat men de borstfilets bij voorkeur bakt en de overige delen zachtjes braadt of stooft. De borst wordt ook wel gerookt, in dunne plakjes gesneden en als voorgerecht opgediend.