Haarwild.

Haas | Wild konijn

Haas

De smaak van de koude maanden

Karakteristiek is wellicht de beste omschrijving voor vlees van de haas. Het dier leeft voornamelijk van grassen en wilde kruiden en vult dit dieet aan met knoppen, zaden, twijgen en diverse landbouwgewassen. Dit proef je dan ook terug in het vlees van de haas.

Het vlees van de haas is donkerrood en is bijzonder mager. De diverse delen van de haas vragen om verschillende bereidingswijzen waarin de uitgesproken smaak tot zijn recht komt.

Combineert goed met o.a.:
Groene kool – ras el hanout – citroen

Jachtseizoen:
15 oktober – 31 december

Highlights uit ons assortiment

Panklare haas in delen

Een haas heeft geen noemenswaardige incourante delen. De bouten kunnen als hoofdgerecht op de kaart, de rug bevat de filets en de schouders zijn perfect voor stoofschotels: bij de haas wordt dat bijvoorbeeld de onvolprezen hazenpeper.

Voorbout

De voorbout, ook wel voorloper genoemd, is één van de smakelijkste delen van de haas om een stoofpot mee te bereiden. Laat het vlees langzaam gaar stoven tot een mooie hazenpeper. Alle uitgesproken smaken van de haas zijn hierin terug te vinden.

Bout panklaar

De hazenbout is zeer geschikt om te stoven, lekker gekruid met wat ui, knoflook en rode wijn. Of in z’n geheel in de oven garen en serveren met groenten als spruitjes, rode kool, witlof, groene kool of broccoli.

Stoofvlees

Stoofvlees met een beetje vet is het lekkerst, want dat geeft meer smaak af. Het vlees wordt dan ook erg mals. En hoe langer je stooft, hoe malser het vlees wordt. Smakelijke garnituren zijn stoofperen, cranberry’s, kastanjepuree of gestoofde appeltjes.

Hazen­rug­filet met wortel­puree en rode­wijn­saus

Wild konijn

Een lichte, fijne wildsmaak

Het konijn wordt het gehele jaar bejaagd, maar is zeer beperkt beschikbaar. Het vlees van wild konijn zit qua smaak tussen dat van haas en tam konijn in: lichtrood, zeer mals, met een korte vezel en een subtiele wildsmaak.

Vlees van wild konijn is zeer gezond en licht verteerbaar. Het past dus uitstekend in de trend van vandaag om gezonder en lichter te willen koken en eten. De rugfilets kunnen als biefstuk om en om gebakken worden in hete boter.

Combineert goed met o.a.:
Rode biet – gember – appel

Jachtseizoen:
Het hele jaar door

Highlights uit ons assortiment

Rugfilet

Het mooiste stukje vlees van het konijn, dat is de filet. Heerlijk zacht en mals. De filet komt uit de rug van het konijn. De filet wordt het lekkerst als je ‘m op hoog vuur aanbakt en zeer kort per kant bakt.
Tip: bak wat salie en knoflook mee.

Bout

Het wilde konijn heeft een sterkere wildsmaak dan tam konijn en is vol van smaak. De konijnenbout is licht verteerbaar en zit vol met vitamine B12, eiwitten en ijzer. Stoof de konijnenbouten gaar met bier voor een heerlijk winters gerecht.

Tip van Ruig!

Wild konijn is zeer goed te combineren met Belgisch speciaalbier.

Wild konijn met artisjok
en zwarte olijven