Wild.
Digitale brochure.
Menu
Over Ruig
De oorsprong
Meer dan een goed product
Duurzaamheid als filosofie
Jagerstrots
Jachtkalender
Wild
Grofwild
Hert | Hert uit Nieuw-Zeeland | Ree | Wild zwijn | Moeflon | Gems
Haarwild
Haas | Wild konijn
Vederwild
Wilde eend | Fazant | Wilde duif | Wilde gans | Patrijs | Grouse
Inspiratie
Meer wild verkoop je zo
The Hunters Platter
Stoer Stoven
Bourgondisch genieten
Sous-vide
De oorsprong
Het is 1891. De wereld van familiebedrijf Ruig omvat niet meer dan een oude bakfiets, een boerderij en het Amstelhotel als klant voor verse eieren. De schepper van Ruig, Pieter Ruig, had koopmansbloed want hij breidde zijn assortiment al snel uit met de handel in kippen. In die tijd was kip een typisch luxe- en horecaproduct. Pas in de tweede helft van de jaren vijftig nam door de toenemende welvaart de markt voor gevogelte enorm toe. Horecaondernemers werden door de mogelijkheden van het opdelen van kip op maat door Ruig bediend en particulieren konden hun poeliersproducten in de nieuwe winkel in Amsterdam kopen. Het leveren van eerlijke, ambachtelijke producten van topkwaliteit wordt de inspiratie voor Ruig. Mede door productvernieuwing en het voortdurend aanpassen van productiewijze aan de sterk veranderde maatschappij groeide het bedrijf flink. Inmiddels zijn we vele jaren verder en heeft Ruig zich ontwikkeld als leverancier en producent van kwalitatief wild en gevogelte voor de professionele keuken. Sinds 1994 is Ruig als Verspartner van Sligro gevestigd in circa 37 zelfbedieningsvestigingen in Nederland. Daarnaast worden de wild- en gevogelteproducten van Ruig geleverd via de Bezorgservice-groothandels van Sligro. In 2017 ontving Ruig het predicaat Koninklijk als kroon op al het werk! De passie voor goed, eerlijk en lekker eten staat bij Ruig centraal. Met onze missie uit te blinken als partner voor foodprofessionals in integrale klantbeleving en innovatie, is Koninklijke Ruig de autoriteit en toonaangevend in foodservice met wild en gevogelte.

1891
Inschrijving Pieter Ruig als koopman

1935
Eerste winkel in Amsterdam (Binnen Bantammerstraat)

1959
Opening tweede winkel op de Singel in Amsterdam

1968
Transport vanuit Oostzaan

1975
Winkel verhuist naar Oostzaan

1994
Eerste vestiging in Sligro (Rotterdam)

1997
Overname Loustain

2014
Opening eerste Sligro 3.0 in Maastricht

2017
Ruig wordt Koninklijke Ruig
Meer dan een goed product
De passie voor goed, eerlijk en lekker eten staat centraal bij Ruig. Dat Ruig sinds 1891 bestaat zegt wellicht wat over de historie, maar ouderdom is niet zozeer een garantie voor kwaliteit. Het gaat erom wat je doet met de jarenlange ervaring, of de generaties die elkaar opvolgen bereid zijn van elkaar te leren.
De basis van een goed product begint bij de grondstoffen waarmee gewerkt wordt. Op het gebied van wild is jarenlange ervaring opgedaan met jagers in Nederland en leveranciers in binnen- en buitenland die zorgen voor een gedegen basis. Ook zij worden door Ruig beoordeeld op basis van kennis en kunde en de omgang met het product. Want laten we eerlijk zijn: het mooiste stukje scharrelvlees dient toch met liefde voor het vak behandeld te worden?
Kwaliteit is echter meer dan alleen een goed product. Medewerkers leven strenge keurings- en kwaliteitseisen na en volgen vaste recepturen. Een kwaliteitsafdeling voert daarnaast regelmatig testen uit en neemt monsters. Daarnaast bewaakt een onafhankelijk voedingslaboratorium de kwaliteit.
Bovendien wordt zo min mogelijk gebruik gemaakt van toevoegingen als geur-, kleur- en smaakstoffen en conserveringsmiddelen. Zo is de kwaliteit altijd gegarandeerd. Het volledige proces voldoet aan de meest recente HACCP-eisen. Ruig is bovendien gekeurd conform NVWA-eisen én beschikt over een EG-erkenningsnummer en een FSSC22000-certificaat.

Duurzaamheid als filosofie
Verantwoord ondernemen is een belangrijk onderdeel van de bedrijfsfilosofie van Ruig en vormt een leidraad voor al onze activiteiten. Zo zijn we de afgelopen jaren samen met toeleveranciers intensief bezig met verduurzaming van onze bedrijfsvoering en assortimentssamenstelling. Daarnaast gaan we steeds bewuster om met energie, afval en transport. En dit alles met respect voor dier, mens en milieu. Voor meer informatie over ons duurzaamheidsbeleid met betrekking tot ons assortiment, de mens en het milieu verwijzen we naar onze website: ruig.nl/duurzaam
Jagerstrots
Jagerstrots is ons kwaliteitslabel voor wild waarbij de vrije natuur van Europa als bron dient en waarbij respect voor het dier gegarandeerd wordt. Een echt seizoensproduct, rechtstreeks van de jager en speciaal voor je geselecteerd. Écht wild dus.
Ruig neemt wild af van jagers die gediplomeerd zijn en met respect voor het dier en de natuur jagen. Het wild ondergaat direct na de jacht een eerste keuring door de jager. Vervolgens worden de dieren geregistreerd op diersoort, datum en plaats. De uniek genummerde verklaring moet aan het dier worden bevestigd. In verband met de traceerbaarheid zal de jager bij moeten houden wanneer en aan wie hij het wild heeft verkocht. Vervolgens wordt ons wild ook nog officieel gekeurd door een professionele keurmeester volgens de richtlijnen van de Europese Unie. Vrij wild is puur vlees uit de vrije natuur. Deze dieren hebben een leven in de natuur gehad, zelf voedsel bij elkaar gesprokkeld en voor nageslacht gezorgd. Wild van Jagerstrots is een onbewerkt en puur product. Een bewuste keuze. Jagerstrots voldoet volledig aan de vraag naar eerlijk en puur vlees. Ook op basis van diverse onderzoeken en adviezen is het duidelijk dat wild de voorkeur heeft als je op zoek bent naar duurzaam, milieuvriendelijk en puur vlees.
Jagen buitengewoon populair in Nederland.
“Een ruime meerderheid van de Nederlandse bevolking vindt het prima dat er gejaagd wordt. Men weet ook steeds meer over jagen en waardeert de jager aanzienlijk meer dan tien jaar geleden. Dat blijkt uit het onderzoek naar de publieke opinie dat de Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging in mei jl. heeft gepubliceerd. Niet eerder was het draagvlak zo hoog. Zo is 61% voorstander van het duurzaam benutten van wild uit de natuur. Ook vindt een meerderheid dat jagers meer verantwoordelijkheid mogen krijgen. Minder dan 10% is nog tegen de jacht. Daarnaast blijkt dat het draagvlak is gegroeid in de afgelopen jaren. In 2012 was nog maar 36% voorstander van het benutten van wild en kende deze vraag 30% tegenstanders.”
Bron: Jagersvereniging

Jachtkalender
Buiten de jachtkalender wordt ook wild aangeboden. Dit noemen we wild dat verkrijgbaar is ‘op afschot’. Jagers helpen namelijk ook bij de bestrijding van land- en bosbouwschade. Landbouwgewassen en jonge bosaanplant vormen voor veel dieren een aantrekkelijke voedselbron. Zij eten deze gewassen op of bevuilen en vertrappen ze, of wroeten akkers om.
Om deze schade te beperken, doen land- en bosbouwers een beroep op de jagers. Ook worden jagers ingeschakeld bij het beheren van grote populaties hoefdieren als ree, hert en wild zwijn.