Vederwild.
Wilde eend | Fazant | Wilde duif | Wilde gans | Patrijs | Grouse
Wilde eend
Verrassend veelzijdig wild
Wilde eenden zijn nachtdieren: ze rusten overdag en eten ’s nachts. Bij het invallen van de schemering vliegen ze de polders in om op het boerenland naar voedsel te zoeken. En in de ochtend vliegen ze weer terug naar hun rustplekken op grote waterplassen of in kleine slootjes.
De smaak van het vlees is rijk en specifiek. Eenden bewegen veel, waardoor het vlees supermals is.
Combineert goed met o.a.:
Paddenstoelen – sojasaus – kersen
Jachtseizoen:
15 augustus – 31 januari
Highlights uit ons assortiment
Bout
De eendenbout is een enorm smaakvol stukje vlees. Daarom is kruiden (haast) niet nodig. Het lekkerst is om de boutjes te braden of te stoven in een pan. Lekker met rabarber, gekookte worteltjes, gekarameliseerde witlof of een compote van cranberry.


Filet
De wilde en tamme eend leveren beide prima vlees, maar zijn geheel niet vergelijkbaar. De filet van de wilde eend is mager en aromatisch van smaak. De structuur van het vlees is zacht en het is dieprood van kleur. Bak de filets om en om in de pan.


Tip van Ruig!
Superieur in Aziatische gerechten, met noedels en sojasaus bijvoorbeeld.
Wilde eend met rodewijn-vinaigrette en kweepeer
Fazant
Een aromatische delicatesse
Wilde fazant is een ware delicatesse. Vooral als het dier zich zijn hele leven tegoed heeft gedaan aan bessen en kruiden, is het vlees heel aromatisch. Het combineert uitstekend met salie, rozemarijn en parmaham.
Het vlees van een hen is over het algemeen zachter van smaak en iets sappiger dan dat van een haan die meer uitgesproken is van smaak. Fazant bereiden is niet ingewikkeld en de smaak is fantastisch.
Combineert goed met o.a.:
Aardappel – kastanje – bramen
Jachtseizoen:
Hen: 15 oktober – 31 december
Haan: 15 oktober – 31 januari
Highlights uit ons assortiment
Haan gepeesd
Gepeesd betekent dat (vrijwel) alle pezen zijn verwijderd. Fazant heeft een fijne, kruidige en aromatische smaak. De bereiding van een fazant kan zowel in de oven als in de pan. De bereidingstijd hangt af van het gewicht van de fazant.


Filet
De aromatische smaak van fazant komt bij de filet goed naar voren. Het bereiden van de filets is ook eenvoudig: even om en om, ruim in de boter, in de pan. Combineren met lekkere volle en friszure smaken.


Tip van Ruig!
Fazant leent zich ook perfect voor sous-vide bereidingen. Smaakvol, zacht en sappig!
Naslagwerk
Gebardeerde en geroosterde hele fazant
Wilde duif
Wild krachtvoedsel
Wilde duiven zijn een ware delicatesse. Landbouwers zien ze liever in de pan dan op hun veld waar ze flink wat schade kunnen aanrichten. Naast het voedsel uit de bossen, leven wilde duiven namelijk vooral van granen.
In Nederland worden de wilde duiven, de echte bosduiven, het hele jaar bejaagd. Het donkere vlees is compact, mals met een aardse smaak. Dit komt goed tot zijn recht als het vlees op het karkas wordt bereid.
Combineert goed met o.a.:
Kool – knoflook – pruimen
Jachtseizoen:
Het hele jaar door
Highlights uit ons assortiment
Hele wilde duif
Wilde duif wordt veelal gebruikt in een voorgerecht of als geheel geserveerd. Het donkere vlees is compact, mals en heeft een uitgesproken smaak. Voor de optimale smaak bereid je een wilde duif op het karkas. Dan blijven de sappen goed behouden.


Filet
De filets worden net als biefstukjes om en om gebakken in de pan. Ze zijn daarna zowel warm als koud te serveren. Door de perfecte smaakbeleving wordt wilde duiffilet vaak gebruikt in voorgerechten of amuses.

Tip van Ruig!
Saté kent iedereen. Maar heb je onze saté van duif al eens geproefd?
Naslagwerk
Saté van wilde duif
Wilde gans
Vergeten oer-Hollands wild
Wilde gans valt onder schadewild. Dit houdt in dat de overheid maatregelen heeft genomen voor schadebestrijding, zodat ganzen weer geschoten mogen worden. Zo verschijnt dit ‘vergeten wild’ weer op het bord van de consument!
Wilde gans is scharrelvlees puur natuur, zonder toevoegingen en met een natuurlijke smaak. De dieren hebben altijd vrij geleefd en hebben geen sterke wildsmaak. De gans komt het best tot zijn recht als je het vlees dun trancheert.
Combineert goed met o.a.:
Paprika – tijm – peer
Jachtseizoen:
Het hele jaar door
Highlights uit ons assortiment
Filet
Door de ganzenfilet langzaam, op lage temperatuur en in zijn eigen vleessappen te garen wordt het vlees botermals en blijft de delicate wildsmaak behouden. Bak de filet vlak voor het serveren kort. Erg lekker om dun te trancheren in een salade.


Ganzenbord
Verras je gasten eens met een ganzenbord. Serveer hierop bijvoorbeeld een paté van gans. Vul aan met rillettes van tamme gans en vers stokbrood.


Tip van Ruig!
Burgers van wildegansfilets en wildspecerijen
Ganzenburgers met gekaramaliseerde uien en rode kool
Patrijs
Een gastronomisch genoegen
Van origine komt deze vogel uit Zuid-West Europa, met name Noord Spanje, maar de patrijs wordt al enkele jaren succesvol in Engeland en Schotland uitgezet ten behoeve van de jacht.
De roodpoot patrijs is een stuk groter dan zijn soortgenoten en het vlees is lichter van kleur. Dit maakt het een zeer goed alternatief voor de zeer schaarse en steeds lastiger verkrijgbare grijze patrijs.
Combineert goed met o.a.:
Zuurkool – kaneel – cranberry’s
Jachtseizoen:
Roodpoot: 1 september – 31 maart
Grouse
Onbekend maar niet onbemind
De grouse is vooral afkomstig van de Schotse Hooglanden en heeft de sterkste wildsmaak van al het gevogelte. Dit komt doordat de grouse veel heideplantjes en bessen eet. Opvallende vleeskleur, van licht- naar donkerpurperrood.
De grouse lijkt wellicht wat op de patrijs, maar is eerder familie van de fazant. Grouse is echt wild, want grouse kan je niet kweken: zelfs voederen is bijna onmogelijk.
Combineert goed met o.a.:
Boleten – peterselie – witte druiven
Jachtseizoen:
12 augustus – 10 december