wilde eend

De jacht op de wilde eend start traditiegetrouw op 15 augustus. Voor velen is dit de aankondiging van het meest opvallende culinaire seizoen van het jaar, het wildseizoen. Overigens is er vaak het hele jaar rond wel wat wilde eend beschikbaar. Eenden kunnen namelijk behoorlijke schade aanrichten op percelen, want ze eten graag gewassen als tarwe. Daarom wordt er soms ontheffing verleend en mag de jacht buiten het traditionele seizoen op gang komen.

Het voedselpakket van een wilde eend bestaat verder veelal uit slakjes, insecten, larven, jonge kikkers en padden, gras en waterplanten. Het vlees van de wilde eend is minder vet dan de tamme eend en intenser van smaak.

Herkomst

De wilde eend is een veelvoorkomende soort in Europa, met name in Nederland door zijn waterrijke gebieden. Veel wilde eenden komen in het najaar en de winter als wintergasten uit het noorden van Europa waar de winters veel strenger zijn dan in onze regio’s. Wilde eend valt onder het kwaliteitslabel Jagerstrots van Ruig. 

 

Bereidingswijze

De braadtijd van een wilde eend is afhankelijk van de leeftijd. Over het algemeen kan men uitgaan van de volgende richttijden: Verse wilde eenden geschoten in augustus 50 minuten en deze tijd oplopend met 10 minuten per maand tot 100 minuten voor een geschoten wilde eend van januari. De wilde eend is ook uitermate geschikt om te fileren, de filet kan rosé bereid worden en de boutjes kunnen worden gestoofd of gekonfijt in vet van tamme eend of tamme gans.

Highlights uit ons assortiment

Artikelnr. Sligro Artikelnr. Ruig Omschrijving
275532 13330 Wilde eend
4161 13296 Wilde eendenfilet (5 x 2 st.)
624529 13273 Wilde eendenfilet met vel (2 st.)
275621 13285 Wilde eendenbout (10 st.)
Periode:

15 augustus tot 31 januari

Kenmerken
  1. Jagerstrots
  2. Verrassend veelzijdig
  3. Supermals vlees
  4. Lekker met paddenstoelen, sojasaus, kersen
  5. Superieur in Aziatische gerechten